De cyclaam is een sterke plant die de hele winter lustig blijft doorbloeien. En juist in december zorgen de fraaie cyclamen voor een extra feestelijk effect. De meeste cyclamen staan bij voorkeur binnen op een koele, luchtige plek staan.

Verzorging cyclaam

  • Zet op een lichte plaats, maar niet in de felle zon.
  • Geef de plant pas water als de potgrond droog aanvoelt of de bloemen gaan hangen.
  • Doe dat door hem een half uur op een schotel lauwwarm water te zetten of wekelijks met pot en al in een emmer met lauwwarm water onder te dompelen.
  • Niet te lang in het water laten staan, want de cyclaam heeft een hekel aan  natte voeten.
  • Tijdens de bloeiperiode eens in de twee à drie weken vloeibare mest geven.
  • Trek uitgebloeide bloemen en gele bladeren met een korte, snelle beweging uit de plant, zodat het hele steeltje meekomt.

Cyclaam verhuizen van binnen naar buiten

Rond de kerst worden overal ‘winterharde’ cyclamen aangeboden. Winterhard zijn ze zeker, maar niet wanneer je ze in volle bloei naar de vrieskou verhuist. Bij de kweker zijn ze verwend door een hogere temperatuur dus moeten ze eerst acclimatiseren. Laat ze na de bloei, ook als je ze van binnen naar de border wilt verhuizen, langzaam wennen aan de temperatuur in een koude kas of koele kamer. Zodra de kans op nachtvorst is verdwenen, kan het knolplantje de vollegrond in.

De beste plaats voor de cyclaam

Cyclamen zijn echte bosplanten, kies dus voor een humusrijke, doorlatende plek in de halfschaduw. Het mooiste zijn cyclamen in grote groepen bij elkaar, bijvoorbeeld onder het bladerdek van een boom. Het jaar erop zal de cyclaam redelijk gehard zijn volgens de seizoenen. Help de planten een strenge vorstperiode te overleven door ze af te dekken met beukenbladmulch of een andere kalkhoudende bladsoort.

Cyclaam kopen

Online is de cyclaam o.a. te koop bij Bloembollenkopen.nl.

Foto: iBulb