Binnengluren in Maayke's aanwaaituin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Easy Living

Binnengluren in Maayke’s aanwaaituin

aanwaaituin: rabarber en fluitekruid

In elk nummer van Home&Garden zie je wel één of meer tuinen die Maayke de Ridder voor ons fotografeert. De hoogste tijd om nu eens een kijkje te nemen in haar eigen aanwaaituin. Maayke: ‘Zo perfectionistisch als ik ben in mijn werk, zo makkelijk ga ik om met mijn tuin.’ In de tuin bij haar woonboot zijn wilde ‘aanwaaiers’ als meidoorn en wolkig fluitenkruid favoriet. Ze roepen de mooiste herinneringen op.

Maayke: ‘Herinneringen aan mooie geuren kunnen je jaren later nog gelukkig maken. Als het fluitenkruid hoog staat in mijn tuin, zie ik mezelf weer spelend als kind in Zuid-Limburg, veldboeketjes plukkend voor mijn moeder langs eindeloze heuvelachtige weides. Met in de lente de allesoverheersende, bedwelmende geur van de meidoorn. De liefde voor de natuur en tuinier zat er bij mij al vroeg in en vooral de combinatie van die twee. Ons familiealbum staat vol met foto’s van mij zus , broer en mij spelend op het grasveld vol madeliefjes. Mijn moeder kon het niet over haar hart verkrijgen om al die prachtige wild opkomende bloeiers weg te halen. Zo’n tuin wilde ik ook.’

‘Bij onze woonboot aan de rand van Amsterdam, waar ik samenwoon met Gert, troffen we een enorm stuk verwilderde tuin aan. Er stonden vooral veel bomen in. Daar zijn wij allebei gek op, dus de meeste mochten blijven. Twee ruwe berken, een stuk of wat schietwilgen en een esdoorn. Bovendien nog een prachtige paarse sering, een appelboompje én de door mij zo geliefde meidoorn. Van het voorste deel van de tuin maakten we een weilandje, waar onze twee jonge geiten Gijs en Olijfje een plek kregen en waar de kippen rondscharrelen. Voor de andere helft van de grond heb ik een plan getekend: een organische tuin met veel hoogteverschillen en ronde vormen.’

aanwaaituin: fluitenkruid en steiger

‘Ik begon enthousiast met het kopen van allerlei mooie planten. De bekende valkuil van iedereen die zelf een tuin aanlegt: veel planten deden het helemaal niet op onze grond. Het grondwater staat hier namelijk vrij hoog en de meeste planten houden niet van natte voeten. Mede daarom besloot ik het zo veel mogelijk los te laten en te zien wat er zoal in het wild aan komt waaien. Dat bleek een goede beslissing. Ik kreeg spannende wildgroeiers als Siberisch postelein, judaspenning en witte dovenetel, en smeerwortel en speenkruid. Er groeit in het voorjaar ook een daslook, die heerlijk smaakt op een gebakken ei.’

‘Er ontstond zo een wilde natuurtuin met veel geurende insectenlokkende bloemen. Vanwege de openheid van de omgeving heeft de wind vrij spel en waaien planten makkelijk aan. Veel is dus gebracht door de natuur, de wind en de vogels. Het voorjaar is voor mij hét moment in de tuin. De natuur is dan knisperend fris. Ik houd van het jonge groen en de belofte van alles wat weer gaat bloeien. Mijn lievelingsbloemen zijn ook lentebloeiers. Bruidsbloem (Deutzia x rosea) vind ik heerlijk, maar vooral de meidoorn (Crataegus en het overweldigende fluitenkruid (Anthriscus sylvestris).’

‘Vaak ga ik even zitten op de vlonder bij de grijsblauwe bouwkeet, die ik heb opgeknapt als gastenverblijf. Veel werken in de tuin doe ik eigenlijk niet, dat hoeft hier ook niet. Je kunt er heel nonchalant mee omgaan. Het past ook in mijn filosofie dat een tuin een stukje natuur is waar je een beetje orde in houdt. Al lopend door de tuin trek ik hier en daar wat onkruid weg of maak ik ruimte met de snoeischaar. Het zijn momenten, nooit lange uren die ik in de tuin bezig ben.’

aanwaaituin: judaspenning

‘Zo makkelijk als ik met mijn tuin omga, zo perfectionistisch ben ik in mijn werk. Als natuur- en tuinfotograaf ben ik veel op pad, juist ook in het tuinseizoen, van voor- tot najaar. Dan zie ik vaak de meest fantastische tuinen, waarin ik heel geconcentreerd bezig ben alles tot in de details te fotograferen. Maar hoe mooi zo’n aangelegde tuin ook is, voor mij zijn de natuurlijke tuinen altijd het meest inspirerend. Zoals de tuin van regisseur en kunstenaar Derek Jaman aan de zuidkust van Engeland. Helaas is hij overleden, maar zijn tuin leeft voort. het is een voorbeeld van ‘goed luisteren’ naar de natuurlijke omgeving. De tuin staat vol wilde planten met daartussen zijn kunstobjecten die gemaakt zijn van juttersvoorwerpen. Als je in de buurt bent, ga kijken. Het was een ongelooflijke ervaring om daar te staan.’

Maayke’s 3 tips voor een aanwaaituin

  1. Kijk rond in de omgeving: welke planten doen het goed in de tuin van de buren? Die houden dus van de grond waarop ze groeien, dezelfde als bij jou in de tuin.
  2. Wees niet bang om wat je niet kent op te laten komen. Alleen de grootste experts kunnen aan een groen sprietje van twee centimeter al zien wat het wordt. Weghalen kan altijd nog.
  3. Goed gereedschap is het halve werk: dus investeer in die dure snoeischaar en onderhoud hem goed.

In het mei-nummer van Home&Garden ontdek je nog meer aanwaaiers die Maayke een plekje in haar tuin heeft laten veroveren.

Bed & breakfast in de aanwaaituin

Wil je langskomen in de aanwaaituin? Maayke opende dit jaar haar bed & breakfast aan de westelijke rand van Amsterdam. Kijk snel hier verder.

Fotografie en tekst: Maayke de Ridder

 

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee