Avocadoplant: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
avocadoplant
Kamerplanten

Avocadoplant: Wat & Hoe

Avocado’s zijn lekker (kijk maar eens naar dit avocado kookboek) én zitten boordevol vitamines. Bijna jammer als je hem opgegeten hebt, maar ook daarna kun je er nog veel plezier aan beleven. Bewaar de pit en je kweekt heel makkelijk je eigen avocadoplant (Persea americana). Je moet een beetje geduld hebben, maar dan heb je er uiteindelijk wel een heel leuke plant bij.

Maar hoe doe je dat?

 • Maak allereerst de pit goed schoon, zodat al het vruchtvlees van de pit af is. Pas wel op dat je niet in de pit snijdt of dat je de buitenste bruine laag eraf wast.
 • Steek vier satéprikkers of tandenstokers in het midden van de pit, zodat je hem op een glas kan leggen.
 • Vul het glas met water en zorg ervoor dat de onderkant (ca. 2 cm) van de pit onder water komt.
 • Zet het glas met de pit op een zonnige plek.
 • Het is belangrijk om het water ongeveer om de dag te vervangen, zodat er geen schimmels en bacteriën bij kunnen komen.

Het zal een aantal weken duren voordat de pit ontkiemt. Als de plant ongeveer 10 tot 15 cm groot is, plant je hem in een pot (∅ 20-25 cm) met grond. Net als bij het glas is het ook hier van belang dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. Druk de aarde bij de pit een beetje aan.
Het duurt even, maar de pit zal uitgroeien tot een mooie plant.

avocadoplant

Verzorging

De avocado groeit het best op een zonnige plek in vochtige grond dus geef hem geregeld water. Gele bladeren geven aan dat er te veel water is en wanneer ze bruin kleuren, is de plant uitgedroogd.

Om niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte te groeien, knijp je de nieuwste blaadjes eraf als hij ca. 30 cm hoog is.  Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit bij elke 15 centimeter die de avocadoplant verder groeit.

’s Zomers kan de avocadoplant naar buiten. Zet hem wel op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat je hem weer op tijd naar binnen haalt, want de plant kan niet tegen temperaturen lager dan 10°C.

Lees ook:
DIY: Pannenkoekplant stekken
Pannenkoekplant: Wat & Hoe
Favoriete kamerplanten
Lepelplant: Wat & Hoe

Beeld: Bloglovin

Meer lezen

18 reacties op “Avocadoplant: Wat & Hoe”

 1. Joke schreef:

  Onze avocadoplant is nu ongeveer 3 jaar oud en nadat we hem een keer getopt hebben zijn er 3 grote zijtakken ontstaan. We geven vrij vaak water (tijdens onze vakantie kan hij niet meer uit logeren) en hij heeft een paar wekenin een bak water gestaan. Inmiddels is hij ongeveer 2 meter hoog en staat altijd op een lichte p.ek. We hebben wel de ruimte maar wachten met spanning af hoe groot hij wordt.

 2. Marvin schreef:

  Vraag: ‘mijn avocado plant is nu 3 jaar en heeft een stevige sta’m/steel. Nu zijn alle bladeren eraf gevallen en begint het topje van de stam zwart te worden. Mogelijk een een koud en minder goed seizoen. Gaat mijn avocado dood en is hij nog te redden?

 3. Jonne schreef:

  Hulp gevraagd!

  Stekje van avocado is mooi uitgekomen. Alleen in de laatste week zijn de bladeren uitgedroogd, maar nog wel groen. Weet iemand wat hier een oorzaak van kan zijn?

 4. Lois schreef:

  Paar tips die bij mij goed werken:
  – Bij het ontkiemen eerst in een ziplockzakje houden gewikkeld in vochtig keukenpapier, in de zon in de vensterbank leggen en dan schiet hij veel sneller wortel dan met sateprikkers in een glas.
  – Wanneer hij goed groeit, Bij elke drie/vier nieuwe bladeren ongeveer het topje (onder de bovenste twee bladeren ongeveer) eraf knippen. Maakt de plant steviger en zorgt dat hij niet van de lange sliertige takken krijgt.

  Maar nu in de winter, mijn inmiddels drie jaar oude plant staat nu binnen maar laat opeens veel bladeren vallen. Stond tot eind oktober nog buiten en dat ging goed. Kan blijkbaar niet goed tegen droge lucht met verwarming aan. Iemand tips?

 5. Lisa schreef:

  hi!!!
  Mijn plant is nu best groot alleen alle bladeren vallen eraf behalve de bovenste 2-4 ?! Wat te doen?

  Soms vraag ik me af of me plant normaal is. De plant is 30 cm met geen zijtakken maar alleen 2-4 bladeren aan de boven kant. Er komen wel altijd meer bladeren bij…

  Ik heb graag een reactie van iemand :)

 6. Ethan schreef:

  Ik had het geprobeert met saté prikkers Aar dat werkte dus niet na 4weken was er nog niets te zien dus ik heb hem gewoon in de grond gestopt In de tuin en ik was het vergeten en toen zag ik een plant staan en ik was mij aan het af vragen welke plant dat dat was ik dacht eerst dat het onkruid was dus ik trek de plant uit de grond en toen zag ik het het was die avocado pit nu staat ze binnen

 7. patricia schreef:

  HELP mijn avocado plantje heeft geen blaadjes meer.
  ik heb deze verpot naar een binnen potje met gaatjes onder in en ik heb er een schoteltje onder gezet.
  dat ik geregeld vul met kraan water. komt dit nog ooit goed. dus dat er weer nieuwe blaadjes aan komen.
  als ik dit plantje op een zonnige plek zet ? maar wel de rolgordijn dicht kan doen zodat het plantje niet te veel zon licht krijgt.

 8. Gert schreef:

  Heb ondertussen een mooie plant van halve meter met zijtakken maar bij het buiten zetten van de jonge plant ging het ook fout kunnen duidelijk niet tegen direct zo’n licht.Wel goed vochtig houden.

 9. Georgette schreef:

  Ik heb een prachtige plant staan die ieder 2 weken nieuwe bladeren geeft. De bladeren groeien echter helemaal naar beneden. Ze zijn krachtig, maar zou mooier zijn wanneer de bladeren mooi opzij blijven staan ipv gelijk met de stengel. Doe ik wat verkeerd?

 10. Gerard schreef:

  Ik heb nu twee pitten in water en 1 in de grond ze doen het uitstekend maar ik heb de bruine bast van de pit afgehaald en ze groeien goed

 11. Cris schreef:

  Hier het zelfde probleem.. iemand idee hoe dat komt? Groond lijkt me vochtig genoeg.

 12. Alyssa Riepsaame schreef:

  Help… mijn avocado plant geeft geen blaadjes meer en hij wel zwart te zijn aan t uiteinde. De pit lijkt wel beschimmeld… wat moet ik doen of is het te laat!

 13. Ernst Pronk schreef:

  Plant van ca 40 cm hoog. De onderkant is vrijwel helemaal uitgevallen. Bovenkant groeit goed. Zelfs nieuwe blaadjes erbij. Heeft elke dag een beetje water nodig. Gelukkig is er een nieuwe op komst.

 14. Harry schreef:

  En niet in direct zonlicht zetten.
  Wij hebben hetzelfde euvel.

 15. Germt schreef:

  Vochtig houden Hennie!

 16. Germt schreef:

  Het verhaal satéprikker/tandenstoker ed. en een glas water, is geheel niet nodig. De pit voor 3/4 in een kopje met turf en vochtig houden, geeft een prima resultaat. Ik moet natuurlijk nog afwachten, maar het plantje gaat super!
  Te droog of te nat zal niet goed zijn Hennie. Een goede doorlatende aarde/turf/potgrond is nodig.

 17. Hennie schreef:

  Goede dag ik heb een vraag. Ik heb een advocadopit ontkiemd en nu staat hij in de pot. Hij heeft een mooie steel. Maar allee bladeren worden bruin en vallen eraf nu heb ik alleen nog maar een steel. Hoe kan dat . En wat kan ik eraan doen. Vriendelijke groet Hennie

 18. Jonna de wolf schreef:

  Ik heb na het lezen van Home & Garden nr. 2 meteen de twee avocadopitten uit mijn prullenbak gevist van de dag ervoor! Wat een leuke planten zijn het. Die wil ik ook wel hebben.
  Ik heb mijn pitten in twee licht groene glazen vintage krokusvaasjes gezet. Geen gedoe met satéprikkers dus. Ik hoop dat het gaat werken. Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee