Avocado’s zijn lekker (kijk maar eens naar dit avocado kookboek) én zitten boordevol vitamines. Bijna jammer als je hem opgegeten hebt, maar ook daarna kun je er nog veel plezier aan beleven. Bewaar de pit en je kweekt heel makkelijk je eigen avocadoplant (Persea americana). Je moet een beetje geduld hebben, maar dan heb je er uiteindelijk wel een heel leuke plant bij.

Maar hoe doe je dat?

  • Maak allereerst de pit goed schoon, zodat al het vruchtvlees van de pit af is. Pas wel op dat je niet in de pit snijdt of dat je de buitenste bruine laag eraf wast.
  • Steek vier satéprikkers of tandenstokers in het midden van de pit, zodat je hem op een glas kan leggen.
  • Vul het glas met water en zorg ervoor dat de onderkant (ca. 2 cm) van de pit onder water komt.
  • Zet het glas met de pit op een zonnige plek.
  • Het is belangrijk om het water ongeveer om de dag te vervangen, zodat er geen schimmels en bacteriën bij kunnen komen.

Het zal een aantal weken duren voordat de pit ontkiemt. Als de plant ongeveer 10 tot 15 cm groot is, plant je hem in een pot (∅ 20-25 cm) met grond. Net als bij het glas is het ook hier van belang dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. Druk de aarde bij de pit een beetje aan.
Het duurt even, maar de pit zal uitgroeien tot een mooie plant.

avocadoplant

Verzorging

De avocado groeit het best op een zonnige plek in vochtige grond dus geef hem geregeld water. Gele bladeren geven aan dat er te veel water is en wanneer ze bruin kleuren, is de plant uitgedroogd.

Om niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte te groeien, knijp je de nieuwste blaadjes eraf als hij ca. 30 cm hoog is.  Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit bij elke 15 centimeter die de avocadoplant verder groeit.

’s Zomers kan de avocadoplant naar buiten. Zet hem wel op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat je hem weer op tijd naar binnen haalt, want de plant kan niet tegen temperaturen lager dan 10°C.

Lees ook:
DIY: Pannenkoekplant stekken
Pannenkoekplant: Wat & Hoe
Favoriete kamerplanten
Lepelplant: Wat & Hoe

Beeld: Bloglovin