Last van muggen in de zomer? Je kunt er wat tegen doen, op een natuurlijke manier, met deze planten die muggen weren:

1. Afrikaantjes (Tagetes). Zet ze in potten op het terras of balkon. Ze zijn er in wit, vrolijk geel, oranje, rood, en in verschillende variëteiten. Bloei: van juni tot eind oktober. H ca. 30 cm, zon /halfschaduw.
2. Lavendel (Lavandula angustifolia Plant ze rond het terras of zet potten met lavendel op de plekken waar je graag zit. H 50 – 70 cm, zon, goed doorlatende grond. Kijk op bastin.nl voor soorten en tips.
3. Citroenmelisse (Melissa officinalis). Dit kruid dat het ook goed doet in potten. Houdt muggen, vliegen, mieren en bladluizen op afstand. H ca. 1 meter, zon/halfschaduw. Woekert, maar is makkelijk te verwijderen.
4. Kattenkruid (Nepeta). Vooral de wilde versie, Nepeta cataria, is een stevige insectenverdrijver (verkrijgbaar via natuurmonumenten.nl). Bloei: juni-sept. h ca. 1 meter, zon, goed doorlatende grond.
5. Ooievaarsbek (Geranium). De roze bloeiende Geranium endressii is een goede anti-muggenplant, maar eigenlijk verspreiden bijna alle ooievaarsbekken een sterke geur waarvan bijen en hommels wél houden, maar muggen niet. Woekert, maar is eenvoudig weg te halen. H ca 40 cm, schaduw/halfschaduw.
6. Walnoot (Juglans regia). Onder deze notenboom tref je nooit muggen aan. Een paar verse bladeren op je nachtkastje helpt ook. Er is wel een keerzijde: let op waar je de boom plant, want er zal vrijwel niets meer onder groeien. Het afgevallen blad en de bolsters bevatten een stof waar weinig planten tegen bestand zijn, in de herfst dus geregeld verwijderen. Niet geschikt voor een kleine tuin. H > 15 m, zon/halfschaduw.

Doe je voordeel met blaadjes van planten die muggen weren

Tip 1 maak je eigen ‘Autan’. Doe een handvol blaadjes van bovenstaande muggenwerende planten in een vijzel en kneus ze zodat de plantoliën vrijkomen. Voeg een flinke scheut wodka toe (werkt erg goed tegen muggen!), laat 12 uur trekken, zeef het en doe het in een spuitflesje.

Tip 2 Dit helpt ook tegen bijtgrage muggen: smeer je huid in met gekneusde muntblaadjes.

Nog een paar algemene tips om muggen te weren:

Muggen zijn dol op stilstaand water, dus leeg emmers, verstopte dakgoten en gieters, ververs vogelbadjes regelmatig en houd het deksel op de regenton. Zorg voor een (zuurstof)pompje in de vijver en maai het gras geregeld.