8 tips voor een goede nachtrust in je slaapkamer - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
verduisterende gordijnen
Algemeen

8 tips voor een goede nachtrust in je slaapkamer

Als je vannacht goed wil slapen, lees dan vooral verder. Je slaapkamer zou een paradijs van rust en kalmte moeten zijn. Maar dat is helaas vaak niet het geval bij vele mensen thuis. Met een onrustige slaap en dikke wallen onder de ogen in de ochtend als gevolg. Sommige mensen staan er eigenlijk niet eens bij stil hoeveel effect bepaalde dingen in je slaapkamer op je slaap kunnen hebben. Als dat ook voor jou gold, pak dan nu de kans om voor eens en altijd schoon schip te maken in je slaapkamer met deze 8 tips!

1. Hou het donker

Zodra je brein ligt opmerkt, denkt het dat het overdag is. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht) wordt namelijk de productie van melatonine geremd. In de zomer blijft het lang licht buiten en zodra het donker is, zit je met verlichting buiten wat naar binnen schijnt. Niet heel handig om in een slaapmodus te komen. Zorg dan ook voor goede verduisterende gordijnen zodat het echt goed donker blijft in de slaapkamer.

2. Rekeningen en ander papierwerk

Om een veilige stress-vrije kamer te creëren waarin je makkelijk in slaap kunt vallen, moet je alles wat maar te maken heeft met je werk of je financiën in een andere kamer houden. Ook al doe je heel bewust niks met je rekeningen als je ze ’s avonds ziet liggen op het kastje in je slaapkamer, op onbewust niveau veroorzaakt dit toch een prikkel in je hersenen. Dit kun je helaas niet voorkomen, dat gebeurt automatisch. Het beste is dan ook om van tevoren al het materiaal te verwijderen dat eventuele prikkels kan veroorzaken.

3. Technologie

Hoewel het bekend is dat het hebben van een televisie, laptop, iPad of mobiele telefoon leidt tot slaapproblemen, kunnen veel mensen de verleiding simpelweg niet weerstaan. Maar doe het gewoon niet. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen hoeveel slaaptekort mensen oplopen wanneer zij zich in bed nog bezig houden met de televisie of de telefoon. Het leidt tot een chronisch slaaptekort. Met name onder tieners is dit een heel groot probleem, met dalende schoolresultaten als gevolg. Het menselijk brein kan immers nu eenmaal niet optimaal functioneren als het op constante basis slaaptekort of een verstoorde slaap heeft. Maak dus vandaag nog je slaapkamer screen-vrij. Je gezondheid zal er van profiteren!

4. Rommel op je nachtkastje

We weten allemaal wel hoe snel het al is gebeurd: een leeg glaasje hier, een haarelastiekje daar, een verdwaald speelgoedautootje hier, en een stapeltje leesboeken daar. Voor je het weet, is je kleine nachtkastje alweer helemaal volgebouwd. Probeer dit te voorkomen. Want als rommel het laatste is wat je ziet voordat je het licht uitdraait, is dat geen ontspannen begin van een goede nacht slaap. Houd daarom je nachtkastje zo leeg en schoon mogelijk en houd daar alléén wat je echt strikt noodzakelijk nodig hebt naast je bed. Maar ook zelfs dan, probeer een nachtkastje uit te zoeken met een laatje erin en probeer daar al je noodzakelijke spullen in op te bergen zodat het tafelgedeelte fris en leeg kan blijven.

slaapkamer opruimen

5. Spullen onder je bed

Er zijn van die reuzehandige bedden te koop met lades eronder waar je al je spullen in op kunt bergen. Hoewel dit vooral voor de kleinbehuisden een ideale oplossing is, wordt dit door diverse slaapspecialisten niet aangeraden. Rommel onder je bed verstoort de energie in de kamer wat kan bijdragen aan een onrustige slaap op reguliere basis. Maar niet alleen op energieniveau kunnen spullen onder je bed je slaap verstoren, ook op het onbewuste niveau. Simpelweg de wétenschap dat er spullen onder je bed liggen kan volgens sommigen al genoeg bijdragen aan het hebben van een niet optimale slaap. Probeer dus eens rond te kijken in huis of je een nieuwe plek kunt creëren waar je alle spullen die onder je bed liggen naartoe kunt verhuizen.

6. Stapels kleren

Als je ’s ochtends aan je dag begint, dan voel je je kalmer als je van tevoren al je kleren voor die dag hebt uitgekozen en klaargelegd. Het zien van een grote stapel schone was, waar jij nog moet tussen staan graaien op zoek naar iets representatiefs dat je vandaag aan kunt doen, is niet bepaald een leuk begin van de dag. Als dit onbedoeld erin sluipt als vast ritueel van de ochtend, dan vertaalt zich dit automatisch door naar een onrustig begin van de nacht. Immers, bij het ’s avonds naar binnen wandelen van je slaapkamer en het aanschouwen van de grote stapel was, waar je morgenochtend weer iets tussen vinden moet, dan verhoogt dat onbewust toch een gevoel van onrust in je hoofd.

Vouw overdag dus lekker alles op, leg het keurig in stapeltjes in je kast, en leg zelfs alvast apart wat je de volgende ochtend aan wilt doen. Zorg dat je alles al gereed hebt voor de avond nog moet beginnen, zodat je je daar niet meer druk over hoeft te maken op het moment dat de avond valt.

7. Boeken

Leg alleen dat ene boek dat je op dit moment aan het lezen bent naast je bed. Zet geen complete boekenkast naast je bed. Dat brengt onrust.

Er zijn mensen die geloven dat elk boek weer een eigen energie met zich meedraagt, en dat een hele collectie aan boeken een kakofonie van diverse energieën door elkaar is. Zoiets wil je niet naast je bed.

Andere mensen geloven weer dat alle letters en woorden op alle kaften een onbewust onrust veroorzakend effect hebben op het brein. Bij het zien van zoveel diverse woorden en zinnen door elkaar heen, krijgt je brein simpelweg teveel willekeurige impulsen op zich af die onbewust verwerkt moet worden, zelfs al is de persoon in kwestie er zelf helemaal niet mee bezig.

Tot slot is er een groep mensen die van mening is dat boekenkasten veel stof aantrekken en daarmee dus een negatief effect hebben op de luchtstromen rondom het bed.

Hoe dan ook, schijnen de meesten het er over eens te zijn: geen boekenkasten in de slaapkamer!

8. Zinloze spullen

Je kent het wel. Al die kleine frutsels die je ooit voor Sinterklaas/Kerst/je verjaardag hebt gekregen. In de woonkamer uitstallen wil je het niet, daar vind je het nou net te lelijk voor. Maar weggooien vind je ook weer zonde. Het heeft immers toch geld gekost. Dus, dan maar in de slaapkamer. Heb je in ieder geval het idee dat je er toch iets mee doet.

Niet doen! Al dit soort rotzooi heeft alleen maar een negatief effect op de sfeer in je slaapkamer en daarmee dus op de kwaliteit van je slaap. Weg ermee.

En gooi dan meteen al die overtollige cosmetica weg die je toch nooit gebruikt. Je weet wel, dat poedertje dat zo ontzettend duur was, maar je uiteindelijk toch niet zo mooi stond. Als je er niks meer mee doet, neemt het alleen nog maar zinloze ruimte in. En dat bevordert de serene kalme sfeer in je slaapkamer nu eenmaal niet.

We wensen je veel plezier en succes met het omtoveren van je slaapkamer tot een waar rust- en slaap paradijs. Slaap lekker alvast gewenst!

Meer lezen

Eén reactie op “8 tips voor een goede nachtrust in je slaapkamer”

  1. Emma de Graaf schreef:

    Bedankt voor de interessante informatie over een goede nachtrust. Ik wist niet dat heb hebben van lades onder je bed niet aangeraden wordt. Wij willen binnenkort naar de beddenzaak om een nieuw bed uit te zoeken. Ik zal nog even goed nadenken of we lades onder het bed willen of niet. De ruimte zouden we goed kunnen gebruiken, maar een goede nachtrust is belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee