5 vragen aan dahlia-specialist Fleur van Zonneveld - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
dahlia
Algemeen

5 vragen aan dahlia-specialist Fleur van Zonneveld

dahlia

Fleur van Zonneveld van kwekerij De Kleine Plantage, gespecialiseerd in natuurlijk ogende vaste planten en eenjarigen.

1. Plantage? Dat klinkt exotisch!

‘De oom van Eric (Spruit, mede-eigenaar, ook op de foto) wilde ooit een plantage beginnen in Nederlands-Indië, De Kleine Plantage. Wij vonden dat een mooie naam en hebben die overgenomen. Onze kwekerij is niet exotisch, maar we hebben wel een liefde voor planten met interessant blad. Die kunnen er soms exotisch uitzien.’

2. Wat zijn natuurlijk ogende dahlia’s?

‘Wij hebben voornamelijk enkelbloemige, zoals anemoon-dahlia’s. Die zien er natuurlijk uit en kunnen goed worden gecombineerd met vaste planten. Minder natuurlijk zijn de mini-soorten of die met volmaakt ronde pompons en ‘dinnerplates’, die zo groot zijn als een ontbijtbord. Die zijn leuk in een hoekje van de moestuin, maar niet in de border.

3. Wat zijn de meest gestelde dahlia-vragen?

‘Die gaan over slakken en overwinteren. Ik poot dahlia’s pas in de tuin als ze 10-15 cm boven de grond staan. Slakken knagen dan ook aan de jonge scheuten, maar dat is makkelijker te voorkomen. Wat betreft overwinteren: niet te vroeg rooien! Dahlia’s moeten in winterrust komen, er mag best nachtvorst overheen. Haal ze pas na sinterklaas uit de grond.

4. Nieuw op de kwekerij?

‘We zijn een deel van de tuin aan het inrichten met veel eenjarigen in combinatie met vaste planten, een tikje exotisch. Allemaal een beetje over the top-planten, qua bladvorm en kleurencombinaties. Het wordt paarsblauw, donkerrood, dieppaars en oranje, mijn favoriete kleuren.

5. Andere leuke adressen in de buurt?

‘Tuin de Winter in Uithuizen, een echte bloementuin. Ook bijzonder is de tuin van boerderij Pábema in Zuidhoorn, vooral wat betreft structuur en ontwerp. Wel vooraf aanmelden. Er is ook een B&B bij. Verder twee mooie borgen: Verhildersum  en Menkema.’

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee