3x vergroottruc voor de tuin: coulissen, kijkgaten en doorkijkjes
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Vergroottruc: coulissen met lamellenwand
New Romance

3x vergroottruc voor de tuin: coulissen, kijkgaten en doorkijkjes

Vergroottruc: coulissen met lamellenwandCoulissen, doorkijkjes, kijkgaten, zichtlijnen, poortjes… Het zijn visueel sterke elementen voor elke tuin, die hem ook nog eens optisch groter maken.
Het klinkt tegenstrijdig, maar je versterkt een uitzicht juist door het in te perken. Bedenk vooraf wat je wilt zien en vanaf welke plek (houd rekening met zichtlijnen!). Dáár moet dan de opening komen. Op deze manier kun je ook minder aantrekkelijke delen uit het zicht houden, en je creëert privacy en beschutte plekjes.

Vergroottruc 1: coulissenwerking met lamellenwand

Met een slimme indeling kun je bijvoorbeeld kliko-bakken uit het zicht houden én de tuin groter doen lijken. Wat heel goed werkt, is het toepassen van coulissen (zie foto boven). De dieptewerking die daardoor ontstaat, maakt nieuwsgierig naar wat er achter te zien is. Om kliko-bakken goed uit het zicht te houden, moet een scherm dwars op de kijkrichting staan, liefst op ongeveer twee derde van de tuin. Dat suggereert extra diepte en dus ruimte. Een plek vlakbij de achteruitgang is sowieso handig want je wilt niet met de bakken door de hele tuin zeulen. Maak het scherm iets boven ooghoogte zodat je er niet overheen kunt kijken. Halfopen schermen, lamellen, versterken de ruimtelijke werking, omdat ze luchtig ogen.

Vergroottruc 2: doorkijkje met poort

vergroottruc: doorkijkje met poort

Een poort versterkt de beslotenheid in een tuin én suggereert een gevoel van ruimte. Ideaal voor een kleine tuin of voor een grote als je die in tuinkamers wilt onderverdelen. Door hem weelderig te laten begroeien, krijgt de doorgang een romantische uitstraling. Met een poort kun je trouwens twee kanten op: hij kan de dieptewerking en (zicht)lijnen in de tuin versterken of afzwakken. Zo lijkt een lange, smalle tuin breder met een poort of pergola overdwars. Ook zorgt een poort voor hoogte. Wat betreft de begroeiing: niet elke klimplant is daarvoor geschikt. Kleinbloemige clematissen en rozen lijken er daarentegen voor gemaakt.  Ze hebben een overdaad aan bloemen die als een waterval over de poort ‘golven’. Voor een grote, hoge poort of pergola is blauweregen ook erg mooi.

Vergroottruc 3: kijkgaten in de muur

vergroottruc: kijkgaten in de muurGoede buren of een park dat aan de tuin grenst? Maak kijkgaten in de schutting. Door ze verschillend van vorm en grootte te maken en te variëren in kijkhoogte, ontstaan meerdere visuele effecten, zonder dat je veel aan privacy inboet. De wand wordt er minder massief van en de sfeer wordt speelser. Deze witte, glad gestuukte muur geeft de tuin een mediterrane uitstraling en is bovendien een erg goede achtergrond voor planten, die er prachtig tegen afsteken. Tip: prima alternatief voor een gemetselde tuinmuur: kant-en-klaar gestuukte muren, licht van gewicht (geen fundering nodig), sterk en makkelijk in onderhoud. Kijk op platoflex.com/nl

Fotografie: Modeste Herwig en Maayke de Ridder. Tekst: Renée Kwak

 

 

 

 

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee