Kies je lievelingsappel en plant de appelboom nog dit najaar. Met het klimmen van de jaren groeien appelbomen prachtig grillig en worden als vanzelf het middelpunt van de tuin. Met een appeloogst als bonus!

In 4 stappen een appelboom kiezen:

1. Smaak

Bedenk welk soort appel je in de tuin wilt. Een hand- of moesappel? Houd je van friszoet of zachtzuur? Wil je een zomerappel die al in augustus plukrijp is, of een bewaarappel zodat je er de hele winter van kunt eten? Tip ‘Santana’ is een ras speciaal voor mensen met een appel-allergie. Na het plukken meteen eten of verwerken in een gerecht, want de appels zijn niet lang te bewaren.

2. Grootte

Bekijk vervolgens hoeveel ruimte je in de tuin hebt. Ouderwetse rassen zoals ‘Notarisappel’ en ‘Goudreinette’ groeien uit tot metershoge bomen die veel ruimte innemen. Ze worden als hoogstamboom (180 cm) gekweekt. Is de ruimte beperkt, kies dan een halfstam (120 cm) fruitboom. In een kleine tuin is een laagstam (40 cm) of leivorm ideaal. Die neemt niet veel ruimte in. Een leivorm groeit tegen een schutting of muur aan. Minitree-appels groeien slank omhoog en hebben aan een halve vierkante meter genoeg.

3. Zelfbestuiving

Appels groeien niet vanzelf aan de boom, de bloemen moeten worden bestoven door bijen en hommels. Kies voor een zelfbestuiver als er maar ruimte is voor één boom. Kijk of er bij buren in de tuin appelbomen staan. Dat mogen ook sierappels zijn, zolang ze maar tegelijkertijd bloeien. Bijen vliegen van deze bomen door naar de boom in jouw tuin.

4. Gebruik

Kies voor een appel die je niet gewoon bij de supermarkt of groenteboer vindt. Plant een moes- of handappel die past bij je lievelingsgerecht.

Een appelboom planten

  • Plant een appelboom in de herfst. De grond is nog warm waardoor wortels meteen vast groeien. In het voorjaar zetten ze al hun energie om in groei.
  • Maak een plantgat dat anderhalf maal groter is dan de kluit.
  • Zet een paal aan de kant waar de wind vandaan komt.
  • Spit de bodem van het plantgat los.
  • Zet de boom in het plantgat – even diep als de kluit is – en vul het gat met de uitgegraven grond, gemengd met een bodemverbeteraar (Vivimus van DCM).
  • Stamp de grond voorzichtig aan.
  • Werp een ‘dijkje’ rondom de boom op en geef hierin water.
  • Maak de boom met een zogenaamde boomband vast aan de paal.
  • Geef de boom in het voorjaar organische mest.

Een jonge appelboom is meestal drie jaar oud. Het duurt nog ongeveer drie jaar voor de eerste rijke oogst. Sommige kwekers bieden oudere bomen aan, met veel bloesemhout. Van deze bomen kun je eerder oogsten.

Een appelboom kopen

Appelbomen kan je kopen bij kwekers of online. O.a. op:

Eerste oogst van eigen appelboom

Voorkom butsen en plekken bij het oogsten en leg de appels voorzichtig in een oogstmand. Pluk de appels door ze van de boom te draaien met je vinger op het steeltje. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Of maak er een overheerlijke appel-pruimencake of appel-bramencrumble mee. Dit zijn de recepten:

Appel-pruimencake

appelboom kiezen, appel-pruimencake

Voor 8-10 stukken

Ingrediënten

  • 175 g zachte boter + extra om in te vetten
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 dl melk
  • 50 g rietsuiker
  • 2 appels
  • 3 pruimen
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop met een elektrische mixer de boter met de suiker en de vanillesuiker licht en romig.
  3. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg de melk toe. Roer tot een glad beslag.
  5. Vet een bakblik van 20 x 30 cm in met boter en schep er het beslag in.
  6. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.
  7. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in parten.
  8. Duw het fruit iets in het beslag.
  9. Bestrooi met de rietsuiker en bak in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Steek er ter controle een breinaald in. De naald moet er schoon weer uitkomen.
  10. Neem uit de oven en laat afkoelen in de vorm.
  11. Serveer met verse partjes appel en pruimen.

Appel-bramencrumble

appelboom kiezen, appel-bramencrumble

Voor 6-8 stukken

Voor de vulling

  • 5 appels
  • 1 citroen
  • 100 g rietsuiker
  • 200 g bramen
  • 100 g marsepein

Voor de crumble

  • 200 g koude boter
  • 250 g bloem
  • 50 g rietsuiker
  • 75 g hazelnoten
  • 1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vulling

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.
  2. Rasp de citroen. Knijp de citroen uit boven de appels en meng met de rasp en de suiker.
  3. Roer er de bramen door.
  4. Doe het fruit in kleine ovenbestendige bakjes en verkruimel er de marsepein over.

Crumble

  1. Snijd de boter in kleine blokjes.
  2. Doe de bloem, de suiker en de boter in een kom en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem en de suiker tot er een kruimelige massa ontstaat.
  3. Hak de hazelnoten grof en meng samen met de kaneel door de kruimels.
  4. Verdeel de crumble over het fruit.
  5. Bak in het midden van de oven in 25-30 min gaar en lichtbruin.

Fotografie: Nicole Olsen/VKStock/Linnea Press.