Viooltjes zijn niet alleen leuk in pot, ze zijn ook lekker. Vers in salades of als garnering, óf gesuikerd als garnering op zoetigheid en desserts. Door ze te suikeren zijn ze ook lang houdbaar. (Let op: gebruik alleen bloemen die niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld.)

Recept gesuikerde viooltjes:

  • Pluk de bloemen ’s ochtends, dan zijn ze op hun mooist. Laat een klein stukje van de steel aan de bloem zitten, zodat je ze makkelijk kunt vastpakken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi dat royaal met fijne kristalsuiker.
  • Klop in een kleine kom een eiwit los, zodat het niet meer zo aan elkaar zit, dus niet schuimig.
  • Pak telkens een bloempje tussen wijsvinger en duim en bestrijk met een dunne penseel de blaadjes met eiwit. Niet te dik, dan wordt het te zwaar en droogt het lastiger.
  • Wentel het bloemetje door de fijne kristalsuiker en laat op bakpapier drogen.
  • Zet de bakplaat op een droge, warme plek, bijvoorbeeld in een zonnige vensterbank.

 Tip: dit kun je met alle kleine eetbare bloemen doen, zoals Boragie (komkommerkruid), afrikaantjes en  madeliefjes. Grote bloemen, bijvoorbeeld Oost-Indische kers, worden snel te zwaar.

Fotografie: Dennis Brandsma,  Recept en styling: Trudelies Schouten