In 1 tuin: 3x tuindroom uitgekomen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Schilderen met planten, paarse border
Buiten

In 1 tuin: 3x tuindroom uitgekomen

tuindroom, klassieke bordertuinBij hun gerestaureerde boerderij is de tuindroom, of liever gezegd de drie (!) tuindromen, van Margit en Sjoerd uitgekomen: een klassieke bordertuin, landelijke buitenkamer en een romantische bloemenweide. Tuinontwerper Ron den Dikken hielp die te realiseren.

Tuindroom 1: klassieke bordertuin

Bij de entree van de woonboerderij van Margit en Sjoerd Meuwissen-van der Straaten ligt een klassieke vlindertuin, omringd door een wintergroene haag van Taxus en een haagbeuk. Klassiek tuinieren is zoeken naar het juiste evenwicht. Balanceren tussen het beheersen van de natuur en bloeiers ogenschijnlijk de vrije hand geven. Symmetrie, strak geknipte beukhagen en buxusbollen zijn belangrijke elementen.

Krachtige bloemvormen

De structuur van de tuin wordt gevormd door het groen van heesters, de honderd jaar oude lindenbomen, buxusbollen en de omringende haag van Taxus. Daartussen staan bloemen met krachtige vormen, zoals rozen (onder andere Rosa ‘Schneewittchen’), Astilbe, dropplant, Veronicastrum virginicum ‘Album’ en hortensia’s ‘Annabelle’. Fijnere bloeiers als lavendel, bergsteentijm en verschillende kruiden staan er doorheen gemengd. Vlinders en bijen zijn dol op veel van deze planten. In een klassieke bordertuin past een bestrating van Waaltjes zoals hier perfect.

Lief voor vlinders

In een warme, droge zomer is het leuk om de vlinders water aan te bieden in een ondiepe schaal of een schaal gevuld met steentjes zodat ze niet kunnen verdrinken. Honingwater op een vlindervoedertafel heeft een enorme aantrekkingskracht op vlinders. Met hun lange roltong halen ze de lekkernij eruit.


Tuindroom 2: landelijke buitenkamer

tuindroom, landelijke buitenkamerVaak wordt pas tegen de avond in de tuin gezeten om te ontspannen en te eten of samen te zijn met vrienden en familie. Net als bij Margit en Sjoerd. Dan is een terras waar de avondzon schijnt, de ideale plaats. Om de laatste zonnestralen op te vangen kan het helpen het terras iets te verhogen. Een overkapping zorgt ervoor dat zelfs op regenachtige dagen buiten zitten een feestje is. Plan een terras niet pal naast de weg of naast het terras van de buren zodat je elkaars gesprekken kunt opvangen. Het besloten en veilige gevoel dat je probeert te creëren, valt dan meteen weg.

In de stijl van de gerestaureerde boerderij

Niet alleen de ligging, ook de afmeting, vorm en materialen die gebruikt worden, spelen een rol. De bouwstijl van deze veranda past goed bij de gerestaureerde boerderij uit 1870. Die wordt nog benadrukt door de glas-in-loodraampjes onder de dakrand en het kruishekwerk rondom. Het ene deel van de buitenkamer is ingericht als comfortabele zithoek met een stevige teakhouten tuinset (Mission van Barlow Tyrie via onder andere kerkhoflaren.nl en vanvalderen.nl), het andere deel als keuken, met een stoer buitenaanrecht gemaakt van oud hout met een zwart marmeren blad en bak. Op de vloer ligt hetzelfde hout. Om het zonlicht te filteren is voile opgehangen. Het lichtste briesje brengt de gordijnen al in een lome beweging.


Tuindroom 3: romantische bloemenweide

tuindroom, romantische bloemenweideEen goed alternatief voor een bloemenborder is een bloemenweide. Die is net zo leuk, biedt ook nectar voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten, maar vraagt beduidend minder onderhoud. Koop een zaadmengsel van akkerbloemen en zaai dat uit. Een of twee keer per jaar maaien en klaar ben je. Bij de weidetrend past ook een klaver prachtig. De nectar van incarnaatklaver (Trifolium incarnatum) is een delicatesse voor bijen en vlinders. Tussen het hoog opgegroeide gras op de foto boven zijn onder ander de bloemen van zuring (Rumex), roze korenbloem (Centaurea) en salie (Salvia viridis ‘Blue Bird’) te zien.

Nieuw en spannend

Je verwacht het niet direct, maar erg mooi in een bloemenweide zijn haver, gerst en tarwe. Gemengd tussen de bloemen geven ze lucht en ruimte. Bovendien trekken de granen in de nazomer, na rijping, veel vogels aan. Zaai in het voorjaar zomertarwe en -rogge en in de winter winterrogge. Op kleigrond verdient wintertarwe de voorkeur.

Zaaien voor volgend jaar zomer

Om teleurstelling te voorkomen is het slim om eerst te kijken op welke grond je tuiniert, want niet alle akkerbloemen doen het even goed op alle grondsoorten. Goede informatie hierover vind je op cruydthoeck.nl. Begin maart tot half mei is een goede zaaiperiode. Om de bloeitijd iets te vervroegen voor volgend jaar kan nu al in de herfst worden gezaaid. Kijk voor zadenmengsels op cruydthoeck.nl, vreeken.nl, bolster.nl, vanhemertenco.com en tuinzaden.eu.

Fotografie en tekst: Maayke de Ridder

 

Meer lezen

Eén reactie op “In 1 tuin: 3x tuindroom uitgekomen”

  1. Wim Troost schreef:

    Ik vind het een mooi blog, maar wat ik eigenlijk wat ik mis een schuur is wel van belang voor je gereedschap. Ik zag er wel een staan maar wat je er mee kunt doen staat er niet bij. Hoort wel bij een tuin. Ik vind het eigen lijk wel het begin van een tuin.Het leuke er van is je kan ze zelf nog wel bouwen. hier kuninfo Krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee