Zelf kweken: tomaten, aubergines, pepers & paprika's - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Moestuin tomaten, aubergines, pepers & paprika’s
Moestuin

Zelf kweken: tomaten, aubergines, pepers & paprika’s

Ze zijn heerlijk: tomaten, aubergines, pepers en paprika’s. Al helemáál als ze kakelvers zijn door ze zelf te kweken. Dat doe je zo!

Tomaten

Zelf tomaten kweken betekent kiezen uit vroege en late tomaten, uit soorten voor de vollegrond of juist pot, uit allerlei verrassende vormen, maten én kleuren, met elk een eigen smaak.

 • Begin vroeg met voorzaaien. Tomaten zaai je eind maart. Verspeen de zaailingen naar een grotere pot en zet ze in mei buiten. Kies een bewolkte dag, zodat de overgang van binnen naar fel zonlicht niet te groot is, want dat geeft bladverbranding en groeistop.
 • Veel soorten hebben steun nodig. Span verticale draden of gebruik speciale spiraalvormige ijzeren steunen waarlangs je de scheuten omhoog leidt.
 • In de bladoksels groeien nieuwe scheuten. Breek die weg voor ze 10 centimeter lang zijn, dat heet dieven. Leid een hoofdtak omhoog en knip zijtakken weg. In de nazomer is elke zonnestraal nodig om de vruchten te laten rijpen. Knip zijscheuten weg zodat de trossen goed in de zon hangen.
 • Tomaten zijn zelfbestuivend. Bij een zuchtje wind laten ze al stuifmeel los. Bijen zijn niet dol op deze bloemen. Tik daarom zelf elke dag tegen de bloemen om de bestuiving te helpen, zeker in een windstille kas scheelt dit kilo’s opbrengst.
 • De tomatenfamilie is gevoelig voor de verwelkingsziekte phytoftera. Kweek ze niet elk jaar op een andere plek en gooi dode planten niet op de composthoop om besmetting te voorkomen. Als je ze in grote potten of kweekzakken plant, kun je ze wel elk jaar op dezelfde zonnige stek zetten.

Peper en paprika

Chilipepers en paprika’s ontkiemen langzaam en groeien minder snel dan een tomaat. Start al in februari met binnen voorzaaien. Verplant de zaailingen in voedzame grond, gemengd met wat compost. Zet de jonge planten rond half mei buiten of in een kas. Bemest de planten in de zomer met een organische mest. Geef in augustus een hand vinassekali (ecostyle) om ook de laatste vruchten te laten rijpen. Geef gedoseerd water, bij te veel water barsten de vruchten open.

 • Knip een peperplant terug in de nazomer en laat hem binnen overwinteren. Pepers zijn in alle stadia te oogsten, groene, onrijpe pepers zijn ook al pittig.
 • Pepers groeien aan lage planten, ze nemen weinig ruimte in. Een zonnige vensterbank is een ideale plek.
 • De heetheid van pepers is te meten en staat op de verpakking van de zaden. Chilipepers zijn erg heet; was je handen nadat je ermee gewerkt hebt, want wrijven in je gezicht geeft urenlang rode en tranende ogen. En kleine kinderen en pepers zijn geen goede combinatie.
 • Nazomerklus: oogst alle pepers, droog ze liggend en gebruik ze als wintervoorraad.
 • Paprika groeit het best in een kas, hoewel er ook soorten zijn die buiten kunnen groeien. De vruchten ervan blijven klein. Kies voor een zonnige, warme en beschutte plek. Vooral een ommuurde patio is perfect.

Aubergine

Aubergine is een lastige tante. Ze vraagt een echt warme plek, in een kas of op een beschutte, zonnige patio. Knijp de eerste bloemen weg, laat de plant eerst energie stoppen in het groeien en laat de knoppen die dan volgen uitkomen. Geef voldoende water. Een oogstbare aubergine heeft een glanzende schil en voelt stevig aan. Met een mes snijd je hem van de plant.

 • Knip de top uit de plant als hij kniehoog is, zo kweek je een stevige lage plant. Ondersteun hem met een bamboestok, de rijke oogst aan aubergines laat de takken doorhangen.

Tomatillo

Tomatillo lijkt op een groene tomaat die verpakt is in een perkamenten zakje. De snelgroeiende struik kan tot twee meter hoog worden. Geef hem de ruimte! De vruchten zijn rijp als ze van de plant vallen. Verwijder het vliesje. Plant altijd zeker twee tomatillo-planten voor een goede bestuiving. Je gebruikt ze in Mexicaanse gerechten. Laat ze meestoven voor een pittige smaak.

Zaden kopen

Zaden voor bovengenoemde groenten en meer, kan je kopen in tuincentra en online. O.a. bij Zadenkopenonline.nl, Tuinplant.nl, Bloembollenkopen.nl, Warentuin en Tuincentrum Koeman.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee