Welke raamdecoratie kies je voor de woonkamer - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
gordijnen
Woonkamer

Welke raamdecoratie kies je voor de woonkamer

Ben jij je huis aan het (her)inrichten? Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van de inrichting van een woning. Het zorgt er niet alleen voor dat licht, nieuwsgierige ogen en warmte buitengehouden worden, het is ook onderdeel van de sfeer van het interieur. Daarom moet raamdecoratie goed aansluiten bij de stijl van de woonkamer.

We zetten vijf soorten raamdecoratie met bijbehorende stijl en de voordelen voor je op een rijtje zodat jij bij het huis inrichten de juiste keuze maakt.

Rolgordijnen

Rolgordijnen hebben een tijdloze uitstraling en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Dat maakt een rolgordijn een echte allrounder onder de raamdecoratie. Ze zijn ook heel eenvoudig in gebruik met behulp van een trekkoord aan de zijkant van het gordijn en je kunt een rolgordijn op maat laten maken zodat het precies voor het raam past. Met een rolgordijn bepaal je zelf de hoeveelheid lichtinval door het gordijn omhoog te trekken of te laten zakken en in een bepaalde stand vast te zetten. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende stoftransparanties, van doorschijnend tot verduisterend. Dat maakt dit gordijn niet alleen geschikt voor de woonkamer, ook in de slaapkamer is het ideaal.

Jaloezieën

Jaloezieën geven een ruimte een moderne uitstraling. Ze passen daarmee goed binnen een modern interieur, maar ook voor een industriële inrichting in de vorm van zwarte jaloezieën en een landelijke inrichting met houten jaloezieën. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, namelijk hout, aluminium en kunststof. Door de stand van de lamellen te wijzigen bepaal je in een handomdraai hoeveel lichtinval en inkijk je hebt.

gordijn

Plisségordijnen

Plisségordijnen, ook wel bekend als ‘geplooide gordijnen’ bestaan uit een gevouwen stof en zijn leverbaar in één of twee stoflagen. Daarmee kun je niet alleen kiezen voor de mate van doorschijnendheid; een dubbele stoflaag heeft ook een hogere isolerende waarde. Op koude dagen houdt het gordijn de warmte beter binnen, op warme dagen weren dubbele plisségordijnen zonlicht en blijft de warmte beter buiten. Plisségordijnen zijn in verschillende maten verkrijgbaar en kunnen ook op maat gemaakt worden.

Grote voordeel van plisségordijnen is de keuze voor top down bottom up gordijnen. Hierbij kun je het gordijn van beneden naar boven en van boven naar beneden openen. Op deze manier blokkeer je de inkijk op ooghoogte zodat niemand naar binnen kan kijken, maar kun jij nog wel naar buiten kijken, over het gordijn heen of onder het gordijn door.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen passen goed bij een interieur met een warme uitstraling, zoals een romantisch-moderne stijl, een bohemien interieur en een landelijke stijl. Er is veel keuze in stofsoorten en kleuren, en vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in diverse graden van doorschijnendheid, van zeer doorschijnend tot verduisterend. Door de baleinen in de stof vouwt het gordijn zich altijd strak op, zodat het geen extra ruimte inneemt boven het raam.

Gordijnen

Daarmee bedoelen we de ‘klassieke’ gordijnen die over een rail dicht worden getrokken. Gordijnen zijn verkrijgbaar in veel verschillende stoffen en kleuren. Je kunt vaak kiezen tussen drie soorten gordijnen: overgordijnen, inbetween gordijnen en vitrage gordijnen. Door de ruime keuze in soorten, stoffen en kleuren past een gordijn binnen (bijna) iedere woonstijl.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee