Trend: groen is terug in de tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Mirjam's tuinblog

Trend: groen is terug in de tuin

‘50 tinten groen’ was het thema van de beurs Tuinidee in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Een toepasselijke naam, want groen wás het. De saaie grijze hallen waren omgetoverd tot groene oases en één hal stond compleet in het teken van de  duurzame tuin.

Duurzaam

Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing van NLGreenlabel  hadden al hun partners opgetrommeld om hun producten te laten zien. Hun missie: de tuin op een milieuverantwoorde wijze onderhouden en aanleggen. Zo sprak ik met iemand van Plantypot  die me de voordelen van biologisch afbeekbare plantenpotten uitlegde: de potten zijn niet belastend voor het milieu en doordat de wortels van de plantjes in plantypots worden gedwongen naar beneden te groeien, staan de planten ook steviger en worden ze sterker. Ook de Buurjongens , van die leuke halfopen plantenschuttingen, waren er met hun bijzondere product. De boodschap was duidelijk: de tuinen moeten weer groen worden, letterlijk, dus vol planten, struiken en bomen.

Praktisch en decoratief

Ook in de andere hallen was groen de overheersende kleur. Groen is terug in de tuin. Heel veel leuke, originele voorbeeldtuinen, planten en bloembollen. Verschillende tuinontwerpers en hoveniers gaven hun visitekaartje af met door hen gebouwde terrassen, veranda’s en tuinhuisjes.
Natuurlijk was Gardena er te vinden, als je al die handige producten ziet, wordt tuinieren een makkie. Juist weer heel ambachtelijk en oerdegelijk zijn de handgereedschappen van de Wit , ik heb er een kantjessteker aangeschaft.
Ook het decoratieve aspect kwam ruimschoots aan bod: zo liet  groenstylist Romeo Sommers zien hoe je op een leuke manier potten, bakken en vazen met planten kunt opmaken.  Als je niet veel ruimte hebt kun je gaan minituinieren: serieus spelen, hoe leuk is dat!
Helemaal verliefd ben ik op de tuinkasjes van Suzip: zij maken romantische kassen op maat, van vensters die afkomstig zijn van een oude school, ik wil er een!
Nog een tip: er bestaat vloeibaar rubber, dat je met een kwast opbrengt om bijvoorbeeld hout tegen rot te beschermen, of metaal tegen roest. Je kunt het ook gebruiken om bakken waterdicht te maken. Ideaal lijkt me, jammer genoeg alleen nog in zwart.
Nog eentje dan: de originele kippenhokken van Omlet  – goeie naam trouwens -, ook voor konijn en cavia hebben ze leuke onderkomens.

Ik ga volgend jaar weer!

Meer lezen

Eén reactie op “Trend: groen is terug in de tuin”

  1. Inderdaad, veel mooie, groene ideeen, maar de minimalistische tuin met jacuzzi’s en weinig groen, nam ook nog aardig wat ruimte in… Tweedeling… Zie mijn verslag op mijn blog.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee