Stap voor stap kweken - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kweken
DIY

Stap voor stap kweken

kweken

Nu voorzaaien zorgt voor een vroege bloei. In mei plant je het voorgezaaide groen uit in potten, bakken of in de volle grond. Kies voor bloemen, kruiden en groenten die je niet zo makkelijk in de winkel koopt. Vooral van eenjarige bloeiers zijn eindeloos veel soorten te vinden. In één zomer maken die van een kale tuin een bloemenzee, goed voor maandenlang verse boeketten op tafel.

NODIG zaaigrond • turfpotjes • zaaibakken • transparant plastic • zaaikasje • zaden • plantenspuit • gieter met broes • verspeenstokje of potlood • plantetiketten

STAP 1 Zelf zaaigrond maken: meng potgrond met (zandbak)zand. Zeef de grove stukken eerst uit de potgrond. Kokosvezelpotgrond (cocopeat) of speciale zaaigrond is al gezeefd en kant-en-klaar te gebruiken. Mest hebben de zaden niet nodig om te ontkiemen, hun reservevoedsel zit verstopt in de zaden. Bij het overpotten of verplanten naar de vaste standplaats, is een kleine mestgift nodig. Bemeste tuingrond is niet geschikt om in te zaaien.

STAP 2 Zelf kweekpotjes maken: snijd repen uit een oude krant, rol ze om een smalle fles, laat aan de onderkant een strook uitsteken en vouw om. Het voordeel van zaaien in verteerbare potjes: je plant de kiemers met verpakking en al. Zo blijft de kluit compleet en beschadigen de wortels niet.

STAP 3 Vul de potten tot net onder de rand met zaaigrond, druk die licht aan.

STAP 4 Strooi de zaden in de pot en dek af met een dun laagje grond.

STAP 5 Maak de grond vochtig met een plantenspuit.

STAP 6 Zet de potjes in een kweekbak op een warme, lichte plek. Sluit het deksel. Een kweekbak is ideaal omdat hierin meerdere potjes naast elkaar passen. Met een transparante deksel erop wordt het een broeikas waardoor de zaden een voorsprong hebben op buiten gezaaide planten. Zodra er grote druppels aan het deksel hangen, controleer je of de grond nog vochtig genoeg is.

STAP 7 Een dag of tien na het zaaien kun je de eerste kiemplanten verwachten. Zorg dat ze niet uitdrogen, geef water met een plantenspuit of gieter met een fijne broes. Te veel water ineens spoelt de zaden weg en maakt de bovenlaag hard. Schrijf de plantennaam op een etiket dat je bij de zaden steekt.

STAP 8 Het is tijd om te verspenen zodra de eerste echte blaadjes (na de kiemblaadjes) aan de zaailingen verschijnen. Zo krijgt elke plant ruimte en kan uitgroeien. Wip de planten voorzichtig uit grond, met een speciaal verspeenstokje of een houten frietvorkje. Prik met een potlood een gaatje in een potje gevuld met potgrond. Plant de zaailing hierin en druk voorzichtig de grond aan. Een beschutte plaats, buiten op de veranda bijvoorbeeld, is een ideale plaats om de planten te laten wennen aan het buiten zijn.


kweken

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee