Pioenen om te zoenen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Pioenrozen
Bloemen

Pioenen om te zoenen

Echt om te zoenen zijn pioenen, zo vol kleur en levenslust! Begin juni is het pioenenfeest weer losgebarsten. Haal ze niet alleen in huis, maar ook de tuin in. Je hebt er waanzinnig lang plezier van, want wist je dat pioenrozen heel oud kunnen worden? Er zijn planten van dertig jaar en ouder die van moeder op dochter overgaan.

Hoe gevulder hoe geurender

Er bestaan honderden Paeonia lactiflora soorten, allemaal prima snijbloemen. De bekendste pioenrozen zijn ‘Sarah Bernhardt’ (roze), ‘Duchesse de Nemours’ (wit) en ‘Kansas’ (donkerroze). De bloemblaadjes zijn geurend. Hoe gevulder de bloem hoe meer geur ze heeft.

Pioenen in de tuin

  • Pioenen groeien het liefst op vruchtbare vochthoudende grond, kleigrond is ideaal.
  • De beste planttijd voor pioenen met losse wortels is als ze in rust zijn, van oktober tot maart.
  • Plant ze niet te diep, bedek de  rode neuzen van de pioen met 2 cm grond, dat is voldoende.
  • Ze hebben veel voeding nodig. Geef ze in het voorjaar direct een handje mest.
  • De gevuldbloemige pioenen zijn zwaar en hebben steun nodig. Zet er in de tuin een plantsteun omheen, zodra de eerste scheuten verschijnen.

Pioenrozen bloeien pas na een jaar of zeven. Tip: Koop in het najaar oudere planten met losse wortels, deze zitten vol met bloempunten en bloeien meteen al.

Nichtje van de pioenroos: de boompioen

Naast de pioenrozen die elk najaar afsterven en in het voorjaar weer opkomen, zijn er ook boompioenen (Paeonia suffruticosa). Het worden forse struiken met dezelfde mooie, gevulde bloemen. Ze willen graag een beschutte en zonnige plaats. Van oorsprong komen deze soorten uit Japan en China. In tegenstelling tot de pioenroos, plant je een boompioen wel diep, met de entplaats onder de grond.

Boompioen

Boompioen. Foto: Aberlin

Pioenen kijken en kopen

In juni organiseren veel kwekerijen pioenrozendagen.
Tip: Veel kwekers verkopen pioenen ook als snijbloem. Zo kun je thuis op je gemak bekijken welke kleur het beste past bij de andere planten in de border en kies die dan als tuinplant.

Pioenen op vaas

Een mooi voorbeeld van hoe boeket en behang elkaar kunnen versterken. In de vaas een verrassende mix van pioen, akelei en boterbloemen (!).

Tips voor een boeket met alleen pioenen: laat de stelen zo lang mogelijk, schik ze als een korenschoof in je hand voordat je ze in een vaas zet. Geef ze een ruime stevige vaas zodat de zware bloemen niet met vaas en al omvallen.

En wist je dat…

… de pioenroos is vernoemd naar Peaonia, een leerling van de Griekse God voor geneeskunst. De plant staat dan ook symbool voor een gelukkig leven en goede gezondheid. In China staat de bloem symbool voor waardigheid en rijkdom.

Meer lezen

Eén reactie op “Pioenen om te zoenen”

  1. Nha Dinh schreef:

    Ik wil deze boompioen te koop ? Waar kan Ik contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee