Eén van de plannen voor dit tuinseizoen is een moestuin maken in de voortuin. De kunst is een plekje te vinden, waar een zo groot mogelijk aantal uren zon komt, want daar houden moesplanten van. Ik woon in een dertigerjaren huis en de meeste bomen en struiken staan er dus al tientallen jaren. Ze zijn enorm gegroeid en zorgen voor privacy, maar ook voor schaduw. Het zonnigste hoekje maken we vrij van bodembedekkers en onkruid. De aarde wordt aangestampt en bedekt met boomschors. Bij de bouwmarkt schaffen we 6 speciekuipen, hydro korrels en potgrond aan. Om te voorkomen dat we na een flinke regenbui 6 modderpoelen krijgen, boren we eerst gaten in de bodems van de toekomstige moesbakken en vullen ze daarna op met een laagje korrels en aarde. En dan begint het kiezen: zo heel veel kan je niet kwijt in 6 bakken.

Plantjes
Ik wil worteltjes en bietjes, sla, tomaatjes,  uien, snijbiet, boontjes, rabarber en..ho, dat zijn er al acht. Zoals gewoonlijk kom ik met heel andere plantjes thuis dan dat ik op mijn lijstje had. Bij het tuincentrum hebben ze prachtige biologische kruidenplanten, van Puur-Aroma, ook te koop via hun webshop  Ik koop rode venkel, bloedzuring en knoflook. Verder wortel- en bietenzaad en pootuitjes. Voor tomaten is het nog te vroeg en bonen kan ik dus niet meer kwijt. De rabarber had ik vorig jaar al, die hoeft alleen verplaatst te worden naar de nieuwe moestuin. De teil met aardbeienplantjes kan er ook naar toe. Een paar weken na het zaaien komen de wortelplantjes al goed op en moeten uitgedund, anders wordt het dringen geblazen daar onder de grond. De bietjes zijn binnen voorgezaaid en mogen bijna naar buiten om af te harden. De zuring, venkel en knoflook doen het prima. Het is dan ook ideaal weer: zon èn regen.
worteltjesKruidentuin
Bij de achterdeur heb ik twee jaar geleden kruiden geplant, met wisselend succes. De winnaar is salie, die overwoekert de tijm en de bieslook. De munt gaat z’n eigen gang en groeit overal tussendoor. De rozemarijn heeft de vorst van vorig jaar niet overleefd en van het komkommerkruid rest een zielige spriet. Een rommeltje dus. Misschien moet ik daar ook met moesbakken aan de slag.
kruidenHet lijf wil ook wat
Die kuipen zijn ook handig om niet aldoor te hoeven bukken. Omdat ik nooit van ophouden weet en veel te lang gehurkt of op m’n knieën zit, kom ik bijna niet meer overeind na een uurtje onkruid wieden. Sinds ik mijn OneLeg krukje heb is dat een stuk minder. Wat goed bedacht, het krukje beweegt met je mee alle kanten op, dankzij de afgeronde onderkant. Kan ik nog langer in de aarde wroeten!
one-legDat smaakt naar meer
Ik voorzie dat de moestuin uitgebreid gaat worden, misschien zet ik de hele voortuin wel vol kruiden, groentes, eetbare bloemen en fruit. Zeker nu ik in Tuinieren heb gelezen dat lang niet alle groente en kruiden de hele dag zon verlangen Rucola heeft bijvoorbeeld maar 3-4 uur zon per dag nodig, ik ben dol op rucola, komt dat even goed uit!aardbei