Maak van je badkamer een spa - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
badkamer
Badkamer

Maak van je badkamer een spa

Telkens als je een wellness-resort of sauna bezoekt, bekruipt je het gevoel: waarom heb ik dit thuis niet? De heerlijke geuren, het totale relaxen, de zachte handdoeken en de hemelse sfeer. Het moet toch mogelijk zijn je eigen badkamer om te toveren in een mini-spa? Waarschijnlijk heb je niet heel veel ruimte tot je beschikking. Maar in die beperkte ruimte is er nog verrassend veel mogelijk. In dit artikel bespreken we een aantal van die mogelijkheden, zoals een sauna, een whirlpool en een stoomdouche. En daarnaast de materialen, verlichting en kleuren die je kiest om de sfeer van een spa in huis te halen.

Warme materialen en kleuren

Om de ultieme spa beleving te creëren in je eigen badkamer, begin je met een aantal sfeerelementen. Hout is een materiaal dat gezelligheid en warmte uitstraalt. In vrijwel iedere sauna of wellness studio zie je dat terug. Probeer de ruimte verder in één kleurtint te houden, eventueel met verschillende structuren in dezelfde tint. Dit draagt bij aan een rustige sfeer zonder te veel afleiding om je heen. De meest gebruikte kleuren in een spa zijn wit en grijs. Maar als je toch wat wilt variëren, vermijd dan al te felle kleuren.

Grote tegels en sfeerverlichting

Door grote tegels te gebruiken voor wand en vloer, creëer je een luxe ambiance. En dat is niet het enige effect. Grote tegels – bij voorkeur in warme, grijstinten – verschaffen een ruimtelijke sfeer. Verder kun je veel doen met licht. Plafonnières en spots laat je weerkaatsen via de muren als indirect licht. Een bron van direct licht kan dan een badkamerspiegel met verlichting zijn. Er zijn immers ook momenten dat je het volle zicht nodig hebt, bijvoorbeeld voor het verzorgen van je uiterlijk na een fijne wellness-sessie.

Privé whirlpool in de tuin

Met een privé whirlpool kun je dagelijks genieten van rustgevend warm, borrelend water. Na een drukke werkdag duik jij lekker in de whirlpool, eventueel met een lekker glaasje wijn of champagne. Het leven is er om geleefd te worden! Heb je in de badkamer niet genoeg ruimte om het door jou gewenste formaat kwijt te kunnen? Dan kun je misschien naar de tuin uitwijken. Benader het Finse gevoel van opgloeien in de sauna en daarna genieten in de koele buitenlucht. Een whirlpool, spa of bubbelbad komen overigens allemaal op hetzelfde neer: het relaxt rondpompen van water, wat een aangename werking op je huid en je bloedsomloop heeft.

De krachtige werking van een sun shower

Als je echt een complete ervaring wilt creëren met je spa, installeer je een sun shower. Dit tilt je wellness-beleving echt naar een hoger niveau. De sun shower straalt infra-rood licht uit dat ontspant, de bloedsomloop stimuleert en kleine pijntjes wegneemt. Je huid gaat er heerlijk van gloeien en tintelen. En vergeet niet de gezondheidsboost die je ervan krijgt. Het warme uv-licht zet je lichaam namelijk aan tot het aanmaken van vitamine D. Bovendien is het heerlijk ontspannend om een tijdje voor de lamp te mogen staan. Echt de perfecte wellness-experience.

Voor welke sauna kies jij?

Wat betreft een sauna in huis zijn er veel mogelijkheden. Het gaat te ver om ieder type sauna hier uitgebreid te bespreken. Je kunt grofweg kiezen voor een traditionele Finse sauna met een kachel, of een infrarood sauna die stralingswarmte verspreid. Net als bij de whirlpool kun je de sauna ook in de tuin of elders in het huis plaatsen. Je badkamerruimte reserveer je dan voor een comfortabele inloopdouche met warm en ijskoud water. Een heerlijke regendouche en gedempt of fluorescerende led verlichting maakt de beleving compleet!

De eeuwenoude traditie van een stoomdouche

Het genot dat een stoomdouche brengt, is al lang geleden ontdekt. De oude Romeinen waren er al euforisch over. Tegenwoordig zijn het vooral de Finnen die zweren bij een heilzame stoombehandeling. Een eigen stoomcabine in je badkamer is een verrijking waar je je lekker en gezond bij voelt. De luchtvochtigheid van 98 procent en temperatuur tot 50 graden Celsius maakt dat je al het vuil uit je poriën zweet. Je fitheid profiteert van de sterk reinigende werking. Een mooie toevoeging aan je spa-plannen, kortom. Elke dag een wellness-sessie in je eigen huis, wat is er heerlijker dan dat?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee