Kleine tuin wordt groene oase
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinideeën

Kleine tuin wordt groene oase

 

Meerdere zithoeken en vanuit huis uitkijken op een groene oase, dat waren de wensen van de eigenaren van deze kleine tuin van 68 m² die op het zuid-westen ligt. Niet zo eenvoudig te realiseren, maar tuinarchitect Renée Santema kreeg het toch voor elkaar.

Met een volledig uit glas opgetrokken achtergevel werden er ook eisen aan het uitzicht gesteld. De ietwat saaie achtertuin moest levendiger worden, het liefst een frisgroene oase met planten die insecten en vlinders aantrekken. Kolfje naar de hand van tuin- en landschapsarchitect Renée Santema: ‘Vaak heb ik snel voor ogen wat ik met een ruimte kan doen. In het huis ligt een warme, houten vloer, die ik doorgetrokken heb in een ruim vlonderterras, dat dertig centimeter hoger ligt dan de rest van de tuin.’ De rest is omgetoverd in een fantastische bloemenzee. Op het kleine stuk rond groeien en bloeien wel zo’n 35 verschillende soorten vaste planten en siergrassen. Bomen en heesters zijn dan nog niet eens meegerekend. Renée: ‘Een tuin zonder planten is voor mij geen tuin. Mensen die bij mij komen, houden van natuurlijk en niet al te geordend. Beplanting die vlinders, bijen en vogels aantrekt, geeft mij het ultieme tuingevoel. Je wordt hier nu echt overweldigd door gefladder van vlinders en bijengezoem.’ De tuin loopt rechtsachter schuin weg. Renée zag dat niet als een bezwaar, integendeel: ‘Door die schuine lijn als uitgangspunt te gebruiken, ontstond er eigenlijk een onverwachte draaiing, die voor spanning en beweging zorgt. De planten ‘lopen de hoek om’.

kleine-tuin-schuurtje

Uitzicht én privacy

Door de verhoogde houten vlonder is er niet alleen mooi zicht op de eigen tuin, maar ook op de achterliggende binnentuinen. Renée: ‘Via een klinkerpad kom je bij de schuur waar je vanaf de blauwe bear chairs uitkijkt over de tuin van de buren links. Je zit hier lekker beschut onder een pergola die straks bedekt wordt door een klimroos.’ Het zicht over de buurtuinen was mooi meegenomen, maar andersom was de inkijk minder gewenst. Om die tegen te gaan plaatste Renée:
1 een hoge pergola tegen de schutting achter in de tuin. De blauweregen die over de pergola groeit zorgt voor genoeg privacy.
2 ook een Gleditsia met lichtgroen blad en open kroon tegen de schutting achterin.
3 op het dak van de schuur bamboe in houten bakken, dat aan de rechterkant de privacy waarborgt.
Het dak op om water te geven is niet nodig. Renée: ‘Daar zorgt een waterdruppelaar voor. De tuin zelf is ook uitgerust met een bewateringssysteem. Dat is puur voor het gemak. Sowieso valt het onderhoud reuze mee, al zou je dat niet verwachten bij zo’n weelderig begroeide tuin. Maar door de dichte beplanting heb je relatief weinig onkruid. Natuurlijk moet je opletten dat planten elkaar niet al gaan verstikken, maar als dat gebeurt, haal je gewoon wat groen weg.’

kleine-tuin-plattegrond

Plattegrond

1 Valse christusdoorn (Gleditisia triacanthos)
2 Japanse kers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ in vlonderuitsparing
3 Vlonderterras
4 Bloembakken met bamboe op schuurdak
5 Geknikt pad van gebakken klinkers
6 Zitje onder de rozenpergola
7 Vaste-plantenborders
8 Trapje van vlonderplanken
9 Klimopomheining met pergolaconstructie

kleine-tuin-van-boven

‘Ik zoek planten uit op hun meerwaarde’

Tuin- en landschapsarchitect Renée Santema: ‘Voor een tuinontwerp begin ik altijd met de ruimtelijke structuur, waarbij het winterbeeld van de beplanting leidend is. Dat vormt het skelet van de tuin: de silhouetten van bomen, heesters, siergrassen en groenblijvers. Ik zoek de beplanting vooral uit op hun meerwaarde. Ik let op hun bloei en of ze aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten. Over vaste planten heb ik de afgelopen tien jaar veel geleerd. Je merkt welke soorten zich samen prettig voelen. Zo ontstaan gouden combinaties. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik duizendknoop met herfstanemoon, diamantgras en moerasspirea.’
Renée heeft een eigen ontwerpbureau en is sinds twee jaar verbonden aan House of Green, een tuinontwerpwinkel in Den Haag.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee