Eigenschappen van de verschillende soorten pannen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
pannen
Keuken

Eigenschappen van de verschillende soorten pannen

Soms ben je in de stemming voor bezorgdiensten en afhaalmaaltijden maar er zijn ook momenten dat het leuk is om zelf te koken. En koken is meer dan alleen maar een smakelijke en gezonde maaltijd bereiden. Als je echt chef-waardige recepten thuis wilt maken en je huisgenoten wilt verrassen met je culinaire kunsten, dan is het wel zaak dat je beschikt over de juiste keukenapparatuur en kookbenodigdheden. En de basis van goed koken is de keuze van je pannen. Maar ook op pannengebied is de keuze enorm. We lichten de eigenschappen van verschillende soorten pannen toe.

Pannen van gietijzer

Pannen kunnen van verschillende materialen en combinaties van materialen worden gemaakt. Elk materiaal heeft zijn positieve, maar ook negatieve eigenschappen. Je weet al lang dat niet elke pan geschikt is voor ieder gerecht. Als je kiest voor pannen van gietijzer, dan kies je voor duurzaamheid. Een pan van gietijzer mag gerust erg heet worden en is dan ook zeer geschikt voor snel dichtschroeien van vlees. Een nadeel is het feit dat het minder goed tegen zure ingrediënten (zoals bijv. tomaten) kan.

Pannen van roestvrij staal

Dit nadeel hef je op als je gebruik maakt van pannen van roestvrij staal. Deze staalsoort kan veel beter tegen zure bestanddelen. Ook stalen pannen zijn duurzaam, makkelijk te reinigen en relatief voordelig in de aanschaf. Een ander voordeel van staal is zijn geschiktheid voor het koken op inductieplaten. Ben jij of een van je huisgenoten gevoelig voor metalen als nikkel of chroom, dan is een stalen pan minder geschikt, omdat roestvrij staal deze metalen ook bevat.

Pannen van koper

In de professionele horeca zie je veel pannen van koper. Koper staat bekend om zijn zeer goede thermische geleiding, die het mogelijk maakt om heel gelijkmatig te koken. Dit is van cruciale betekenis als je sausen wilt bereiden die je huisgenoten en gasten moeten verrassen. Koper is duurzaam en eenvoudig te reinigen. Het koper wordt op traditionele wijze vertind. Dit is de reden, tezamen met de prijs van koper, dat een koperen pan over het algemeen wat duurder is.

Aluminium pannen

Aluminium is een veelgebruikt materiaal voor pannen. Een pan van aluminium is echter ongeschikt voor koken met inductie, omdat het materiaal niet magnetiseerbaar is. Aluminium heeft een hoge thermische geleidbaarheid. Ze zijn snel op temperatuur te brengen en geven de hitte gelijkmatig af. Aluminium is echter minder duurzaam dan staal of gietijzer. Ook kan het materiaal minder goed tegen zure ingrediënten.

Een pan met coating

Veel stalen en aluminium pannen zijn tegenwoordig voorzien van een coating. Deze coating kan de nadelige eigenschappen van het hoofdmateriaal ondervangen. Denk bijvoorbeeld aan aluminium dat je beter niet kunt gebruiken met zure bestanddelen. De coating maakt dit wél mogelijk. Onder coating verstaan we ook anti-aanbaklagen. Een nadeel van een anti-aanbaklaag is het feit dat het minder goed is voor gerechten die snel dichtgeschroeid moeten worden. Voor een goede steak is een gietijzeren pan je eerste keus.

Investeer in een goede pannenset

Naast de hierboven genoemde materialen heb je nog veel meer keuze. Zo kun je kiezen voor pannen van terracotta, zoals een tajine, die in de Noord-Afrikaanse keuken veel gebruikt wordt. Ook zijn er zeer goede sets waarbij elke pan opgebouwd is uit verschillende metalen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee