Een traplift? Waarom niet! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
traplift
Huis

Een traplift? Waarom niet!

Een traplift plaatsen, gewoon omdat je dat fijn vindt. Veel mensen kijken er raar van op. Waarom zou je dat doen? Je kunt toch nog gewoon zelf de trap op en af? Dan heb je die lift toch helemaal niet nodig? Maar bekijk het eens anders. Moet jij op je werk naar de derde verdieping, dan vind je het toch ook fijn om de keuze te hebben tussen de trap en de lift? Waarom zou je die in je eigen huis, bij trappen die je vaak een flink aantal keren per dag op en weer af moet, niet mogen hebben?

Niet wachten tot het nodig is

Bij veel mensen heerst het gevoel dat je een traplift alleen mag laten plaatsen als je zeer slecht ter been bent. Lichamelijk niet meer in staat om zelfstandig de trap te gebruiken. En ja, dat is inderdaad het moment waarop een traplift vaak een goede oplossing is. Maar wist je dat trapliften ook steeds vaker in woningen van mensen die eigenlijk nog prima mobiel zijn worden geplaatst?

Het idee dat je een traplift pas mag plaatsen wanneer het echt niet anders kan, komt waarschijnlijk voort uit het feit dat een traplift vaak wordt geplaatst vanuit de WMO, waarop je bijvoorbeeld een beroep kunt doen als de bestaande woning door ziekte of handicap niet meer toereikend is. Er kan op dat moment worden gekozen voor een traplift vergoeding, zodat de bestaande woning wordt aangepast aan de mogelijkheden van de bewoner. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan zal aangetoond moeten worden dat er inderdaad hulp nodig is, en deze traplift de beste oplossing is.

Je mag er ook zelf eentje plaatsen

Maar de WMO is niet de enige manier om een traplift in je huis te laten plaatsen. Je kunt er ook gewoon zelf eentje kopen! Steeds meer mensen kiezen hiervoor, ook wanneer zij wellicht ook een beroep zouden kunnen doen op de WMO. Door zelf de touwtjes in handen te houden heb je meer zeggenschap over het soort traplift dat je laat plaatsen, maar ook wanneer dit precies gebeurt. En dat mag ook lang voordat je hem écht nodig hebt.

Zeker wanneer mensen wat ouder worden, verlangen zij naar meer comfort. Om het zichzelf wat gemakkelijker te maken, zeker als ze merken dat bewegen net wat lastiger gaat. Die trap, die kun je misschien nog best op en af, maar wat zou het lekker zijn als het niet zou moeten, als je de keuze zou hebben. Door het plaatsen van een traplift simpelweg te zien als een kleine verbouwing, een manier om je woning meer bij je wensen te laten passen, kun je jezelf dat comfort gewoon gunnen. Zo heb je voortaan altijd de keuze: neem ik de trap, of kies ik vandaag even voor de lift.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee