Dubbelgroen: Prunus of Malus - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Prunus
Dubbelgroen blog

Dubbelgroen: Prunus of Malus

Meneer verkoopt U ook bomen die het gehele jaar doen bloeien? Als ik kon toveren, zou ik je er één geven.

Viola hoort het ook aan. Ze neemt de jongedame mee naar boven. Ik krijg van Viola alweer een knipoog om zo snel mogelijk naar Henk te gaan om hem te helpen met kruien. Nu het lente is, kom ik nog maar zelden in de winkel. Het lunchpakketje van Viola ophalen. Wij hoveniers stropen onze mouwen op en gaan als een tornado tekeer om tuintjes op te knappen of opnieuw aan te leggen. In de avonduren zit ik gebogen te tekenen naar weer een nieuwe tuin. De zeven vette jaren laten ook magere lichamen na met gerimpelde grondhanden. En dan voor het slapen gaan de kloven insmeren met vaseline.

Boven in de winkel is het een warm nest waar de sterke verhalen soms meer worden verteld dan de echte waarheid. Een verzameling boeken en een tekentafel met veel laptops en smartphones. En ook nog eens heel veel tekenspullen. Dit is mijn voortuintje. Eerst typen ze naar google. Altijd bloeiende bomen. En je krijgt de bloeiende kersen.
Jammer genoeg is er geen enkele boom die het gehele jaar bloesem geeft. Zelfs de Flamboyant geeft niet het gehele jaar door een bloemenzee. Ik vertel het verhaal aan Henk. Wij hebben altijd de meest onlogische gesprekken tijdens het kruien. We lachen om alles wat ons passeert. Maar op deze dag moeten we wel voorzichtig zijn. De muren zijn net geschilderd en er ligt geel tapijt. En we krijgen geen koffie. Het is zo’n reclamebureau die de vette jaren gaan maken.

Na gedane arbeid krijgen we van Viola het verhaal van een eeuwig bloeiende boom. Zoals altijd maak ze er haar eigen versie van.

Er zijn bomen die je opeens weer gaat waarderen. De hemelboom staat voor mij nog steeds op nummer 1. De beuk is mijn minnaar. Voor Henk is er een duivelswandelstok. De vierde keuze is afhankelijk van ons samen. En vanwege het feit dat er de laatste tijd veel Japanners in de winkel komen, gaan we voor de sierkers.
We noemen de Prunus ook wel een Japanse sierkers. Een Malus is een sierappel. Het wordt dus een strijd tussen de kers en de appel. De pruim mag zich dan ook Prunus noemen, maar die doet nu effe niet mee. Ik gooi ze in deze blog samen in de ring.

Malus

Kersenbloesem staat symbool voor de schoonheid en vergankelijkheid van het leven. In Japan is het een teken om te gaan picknicken in parken. Als je voor die tijd gaat picknicken dan wordt je kop eraf gehakt.
De Malus heeft geen mythe. Het is een nuchtere Hollandse variëteit. Je gaat naar buiten wanneer je je ‘appelig’ voelt. De sierappel met kleine bloemen, maar het zijn er wel heel veel. En daarnaast geeft ze kleine appeltjes in het najaar.

Als je een goede kok bent, kan je deze kleine appeltje ook gebruiken. De bloemist verkoopt ze in het najaar.
Beiden staan tegenover elkaar met gebalde knoppen. Wie van ons gaat dit jaar eerder open knallen?
Malus wacht geduldig op de eerste linkse van de Prunus.

Ergens in mijn achterhoofd associeer ik de Japanse sierkers met de jaren zeventig en de Malus met de jaren negentig. Vooral de Prunus serrulata ‘Amanogawa’. Deze smal groeiende zag je toen in ieder tuintje. En wat denk je van het kleine broertje die zo treurt omdat hij maar niet groot kan worden, Prunus serrulata ‘Kiki-shidare-sakura’. Een voortuin boompje. De winterbloeiende Prunus serrula zorgt voor paniek. Je leest vaak in kranten dat de natuur in de war is, als deze gaat bloeien in januari.

De Malus is haar grote uitdager. Een sierappel, die bloeit iets langer door. Het is dus een gevecht tussen de kers en de appel. Wie van deze twee gaat de komende tijd onze tuinen opnieuw vullen?
En dan was daar opeens de judasboom met zijn bloedrode bloemen. Hij mag deze keer niet vluchten, maar een oordeel vellen. Maar ook deze kan niet kiezen tussen alle bloesembomen. Laten we vooral genieten van de jaargetijden des levens. Want voor je het weet…

Stoot Malus met zijn rechter.

Meer lezen

Eén reactie op “Dubbelgroen: Prunus of Malus”

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Prachtig die bloeiende kersen! Ik heb mijn boom door een hoveniersbedrijf laten snoeien, want hij deed het helaas niet zo goed meer. De verwachting is dat hij volgend jaar toch weer mooi gaat uitlopen. Ik hoop dat hij het overleefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee