De voordeur: het entree van jouw domein - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
voordeur
Huis

De voordeur: het entree van jouw domein

Als je naar je huis kijkt, is de voordeur een belangrijk element van de totale uitstraling. Het geeft bovendien de toegang naar jouw leven en jouw wereld. Als je binnen bent en de voordeur gaat op slot geeft het je een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Een veilige barrière tussen jou en de buitenwereld. Veiligheid is een belangrijk element. Dat kun je bij de voordeur creëren door het aanbrengen van het juiste hang- en sluitwerk en goede sloten. Laat je hierbij informeren door vakmensen en laat je niet verleiden door een prijsknaller.

De juiste voordeur

Een nieuwe voordeur is een aankoop die je maar een enkele keer in je leven doet. Op het moment dat je een huis koopt, nemen veel mensen vaak genoegen met de huidige voordeur. Maar een voordeur is vaak het visitekaartje van je woning en daarmee indirect ook van jezelf. Je kan er dan ook voor kiezen om zelf een voordeur te kopen. Of op het moment dat je voordeur aan vervanging toe is kun je ook een nieuwe deur kopen. Bijvoorbeeld als je een piepende of stroeve voordeur zat bent. Of je hebt last van tocht en wilt toch liever een nieuwe deur. Bij de zoektocht naar een nieuwe deur voor je woning heb je veel keuze. Vaak kun je een voordeur helemaal zelf samenstellen. Je kunt dan kiezen uit het materiaal en het soort sierpanelen. Er is vaak een standaard assortiment deurpanelen welke zijn voorzien van helder glas. Naast dit standaard assortiment zijn er nog vele andere mogelijkheden. Denk hierbij aan een grote mate van verschillende deurpanelen, soorten glas en ornamenten.

Uitzoeken van het materiaal

De eerste stap bij het uitzoeken van een nieuwe deur is de keuze voor het materiaal. De meest gebruikte materialen zijn hout of kunststof. Daarnaast kun je ook kiezen voor metaal of ander materiaal. Bij hout moet je erop laten dat na verloop van tijd het materiaal kan uitzetten of krimpen. Zo krijg je dus op den duur tocht omdat het hout is gekrompen. Kunststof heeft als voordeel dat dit materiaal niet tot nauwelijks onderhevig is aan de verschilleden weersinvloeden. Hierdoor kan het materiaal niet krimpen en de voordeur blijft uitstekend open en dicht gaan. Ook hoef je de deur nauwelijks te onderhouden, in tegenstelling tot hout wat je regelmatig moet schilderen.

Stel je voordeur samen

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het materiaal, komt het leukste gedeelte. Je kan de deur verder gaan samenstellen. Zo kun je kiezen voor een gekleurde deur zoals zwart, grijs of donkerblauw. Ook kun je kiezen uit verschillende panelen met verschillende ornamenten of sierwerk. Wil je een ouderwetse deur, dan is glas in lood ook een leuke toevoeging. Daarnaast kun je ook panelen kiezen met ramen of panelen in verschillende kleuren. Ook is het handig om na te denken of je een brievenbus in de deur wilt. Ben je eruit, denk dan ook aan de finishing touch zoals een onderdorpel. Dit zorgt voor een betere isolatiewaarde. Daarnaast moet je ook de keuze maken voor scharnieren. Rolbandscharnieren zijn voor een voordeur ideaal omdat je deze niet ziet als je de deur opent of dichtdoet.

Meer lezen

Eén reactie op “De voordeur: het entree van jouw domein”

  1. Emma de Graaf schreef:

    Mijn vriend en ik zijn net verhuisd en willen graag een nieuwe voordeur kopen. Ik vind dit best een lastige keuze, de voordeur bepaalt voor een groot deel hoe gasten jouw huis zien. We hebben een ouder huis, dus misschien is een deur met facet geslepen glas wel een mooie toevoeging. Bedankt voor de goede tip om naar de stijl van het huis te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee