Campanula: Woonplant van de maand april 2020 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Campanula
Kamerplanten

Campanula: Woonplant van de maand april 2020

Campanula is een plant met een frisse uitstraling in merendeels blauwe, paarse en witte kleuren. De naam klokje of klokjesbloem wekt de suggestie van een plant met klokvormige bloemen.

Dat keert ook terug in de wetenschappelijke naam: Campana betekent klok en Campanula is het verkleinwoord: klokje. Er zijn eveneens soorten die stervormige bloemen hebben, zoals de ster van Bethlehem en soorten met schaal- en buisvormige bloemen. Campanula wordt niet alleen ingezet als woonplant, maar als de temperatuur het toelaat ook als tuin- en terrasplant.

Herkomst

Campanula is een geslacht met enkele honderden soorten die merendeels afkomstig zijn uit de gematigde streken van het noordelijk halfrond en de landen rond de Middellandse Zee. Veel soorten worden ook in de tuin of op het balkon toegepast en zijn geschikt om tijdelijk in de woonkamer te laten pronken. Het is verbluffend hoe lang ze in huis mooi blijven met hun klok- of stervormige bloemetjes.

Keuze assortiment Campanula

Het assortiment van Campanula is veelzijdig en het zijn echte seizoenplanten die van het vroege voorjaar tot de nazomer worden aangeboden. Populair als woonplant zijn diverse soorten Campanula, zoals C. isophylla (Ster van Bethlehem) in merendeels wit en blauwe kleuren met vrij grote klokjes. De C. portenschlagiana (klokjesbloem) heeft kleinere klokjesvormige bloemen. Deze is winterhard en kan na gebruik binnen buiten in de tuin geplant worden waar hij nog jaren als vaste plant kan schitteren in het voorjaar en de zomer. Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid, onder andere met purper, wit en lavendelblauw.

Verzorgingstips voor Campanula

  • Campanula kan in huis op een plekje in de volle zon of halfschaduw. Vermijdt wel direct zonlicht achter een raam op het zuiden.
  • Geef de plant regelmatig water, twee keer per week is voldoende.
  • Geef bij voorkeur water van onderaf zodat het blad en de bloemen niet te nat worden. De potkluit even dompelen kan ook. Wel goed laten uitlekken, om te voorkomen dat de kluit te nat blijft.
  • Om de plant lang te laten bloeien, haal je uitgebloeide bloemen steeds weg.
  • Een keer per twee weken wat kamerplantenvoeding voor bloeiende planten te geven is een investering in een lange bloei. Sommige soorten kunnen zelfs meerdere keren per jaar bloeien.
  • Na gebruik in de woonkamer kunnen winterharde Campanulasoorten de tuin in.

Foto: mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee