In de lente zien we de eerste knoppen verschijnen op bomen. In de zomer zien we mooie volle bomen. In de herfst verkleuren de bladeren en begint de boom kaler te worden. En dan komen we aan in de winter met kale bomen. Omdat bomen een groot deel van het jaar (bijna) kaal zijn, kan je kiezen voor bomen met een bijzondere bast. Deze is immers voornamelijk zichtbaar tijdens de kale periode.
Hier volgen een aantal bomen met mooie basten.

Esdoorns

Acer davidii (Chinese esdoorn): Heeft een opvallend gestreepte bast en behoort tot de ‘slangenhuidesdoorns’. De jonge takken zijn donker purperrood (ook in de winter). De stam heeft verticale witte strepen op de bast.
Acer griseum (Papieresdoorn): Heeft een kaneelbruine bast die opkrult. Na een aantal jaren is de bast intenser bruinrood.

Papieresdoorn
Papieresdoorn. Foto: S. Rae

Berk

Betula utilis ssp. jacquemontii (witstammige zuilberk): Heeft een witte tot zilverglanzende stam (witter dan bij andere soorten). De barst schilfert af waarbij de onderliggende donkerbruine barst zichtbaar is.

Kornoelje

Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ (rode Kornoelje): Deze heester heeft in de winter mooie oranje/rode takken. Zet deze op een zonnige plek zodat de takken nog roder worden.

Parrotia

Parrotia persica (Perzisch ijzerhout): De stam is lichtgrijs met paarsbruine vlekken. De bast schilfert af in puzzelstukjes.

Perzisch ijzerhout
Perzisch ijzerhout. Foto: Hans G. Oberlack

Prunus

Prunus serrula (Tibetaanse sierkers): Sierkers met een glimmende en sterk afbladderende mahoniebruine bast.

Tibetaanse sierkers
Tibetaanse sierkers. Foto: Jonathan Billinger

Cipres

Taxodium distichum (moerascypres): Heeft roodbruine diepe groeven.