Begonia: Woonplant van de maand april - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Begonia
Kamerplanten

Begonia: Woonplant van de maand april

De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet.

Bladbegonia’s hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad dat prachtig is getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn planten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn. Begonia past goed in de woonstijl waarin planten een zachte, vriendelijke buffer vormen tegen brekend nieuws en de harde buitenwereld.

Herkomst Begonia

Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit.

Keuze assortiment Begonia

Het assortiment Begonia is zeer uitgebreid. De meest voorkomende bloeiende kamerplant is de Begonia Elatior Groep. Deze kennen we als enkelbloemig, half-gevuldbloemig en gevuldbloemig. Nieuw is de Bodinia Line met extra gevulde bloemen en krullend blad. De Betulia serie is zeer geschikt om zowel binnen als buiten toe te passen. Begonia is als  bladplant veelzijdig. De Begonia Rex Groep wordt aangeboden in verschillende fraaie bladkleuren, structuren en vormen. De Beleaf serie heeft een mooie bladstructuur en opvallende kleuren. De Begonia Boweri Groep is een klassieker in het blad assortiment. En soorten als Tamara (op stam) of B. maculata zijn kenmerkend door hun bladeren met grijze vlekken.

Verzorgingstips Begonia

 • Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon.
 • Twee keer per week wat water wordt gewaardeerd, de kluit mag vochtig zijn.
 • Liever niet besproeien, dat kan meeldauw (een schimmel) veroorzaken.
 • Door de uitgebloeide bloemetjes weg te halen, maakt de plant nieuwe aan.
 • Eens per week wat plantenvoeding en begonia blijft bloeien.

Interieurtips Begonia

Het meest verleidelijke aan Begonia’s is de pracht aan bloemen en blad. Het mollige, zachte van de bloemen wordt versterkt in een decor met zacht pluimsierglas en planten met behaarde blaadjes. Bij bladbegonia is het mooi om ze in verschillende maten te plaatsen, om te laten zien hoe veelzijdig ze zijn. Voor beide geldt als aankleding dat het zacht en vriendelijk mag zijn: pluizige plaids, mooie kussens, sierpotten die eruit zien als vachtjes.

Foto en tekst: Mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

2 reacties op “Begonia: Woonplant van de maand april”

 1. Redactie schreef:

  Mochten de bladeren van de Begonia bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water.

 2. Hr.Mulder schreef:

  Goedemiddag, mijn bladbegonia krijgt plotseling bruine droge randen, wat kan hier de oorzaak van zijn?
  Met vriendelijke groet,
  H.MUIDER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee