5 tips voor een nieuwe tuinpoort of tuinhek
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinpoort blauw
Adressen

5 tips voor een nieuwe tuinpoort of tuinhek

Hoog of laag, van sierlijk smeedwerk of massief hout, een tuinpoort of tuinhek achter je sluiten doet je pas echt thuiskomen. In je eigen veilige groene haven, waar planten, bomen en terrasstoelen geduldig op je wachten.

1. Tuinpoort in de kleur van de tuinsfeer
Hier gaat het om, precies die kleur voor de houten tuinpoort die bij jouw tuinsfeer en de verweerde, stenen muur passen. Ook de keuze van planten in de terracotta potten is geïnspireerd op dit kleurenpalet. Een mooi vergrijsd blauwe tint is Boheems blauw.
Locatie: mevrouw Dolleman

2 Hek in romantische stijl

krulliger metalen tuinhek

Bij zo’n vrolijk, krullerig hek kun je de tuin erachter bijna uittekenen: romantisch, beplanting die zich niet laat insnoeren en, hoe kan het anders, frivole Franse bistromeubels. Vintage tuinhekken van siersmeedwerk vind je bij zaken in oude en antieke bouwmaterialen. Je kunt een vergelijkbaar hek ook bij een smederij op maat laten maken. Voor ambachtelijk siersmeedwerk: De Smederij, desmederij.eu • Rein Tupker Sier en -kunstsmederij, tupker.nl • De Wit hekwerken, dewithekwerk.nl

3 Boomstamhek voor een klein paradijs

Tuinhek van halve boomstammetjes

Dit eigenzinnige hek verraadt een klein paradijs met exotische planten. Het is gemaakt van halve boomstammetjes. Voor de rondingen boven en onder is een decoupeerzaag gebruikt. Liever een kant-en-klaar hek? De hekken en poorten van Van Vliet Kastanjehout, kastanjehout.nl, hebben een prettig natuurlijke uitstraling.

4 Open tuinpoort of tuinhek suggereert meer ruimte

Laag open metalen tuinhek

Een ‘open’ hek biedt een doorkijkje naar omliggend groen (de tuin van de buren, een weiland of park) en is daarmee de eenvoudigste truc om de tuin optisch groter te maken.
Locatie: Kelmarsh Hall

5 Stoer houten tuinhek met zacht randje

tuinpoort of tuinhek met omlijsting van nokvorsten

Deze ruwe-bolster-blanke-pit-omlijsting vormt een prachtig contrast met de uitbundig bloeiende borders. Door de keramische nokvorsten (wienerberger.nl) op de muur oogt de ‘lijst’ stoer en toch vriendelijk. Niet te zware poorten zijn goed zelf te plaatsen. Veranker daarvoor de palen waaraan de poort wordt bevestigd in sneldrogend beton of bevestig ze aan metalen metpalen. Op karwei.nl zie je hoe je zelf hekken en poorten plaatst en verankert.
Locatie: Chelsea Flower Show

Fotografie: Modeste Herwig en MHGP/Derek St Romain. Tekst: Thea Seinen

 

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee