In het hart van het meest bruisende en bekende park van Amsterdam: het Vondelpark, heeft Brouwerij ’t IJ een uniek monument aangepast als zijn nieuwste tapzaal. Een direct herkenbare voormalige theekamer – Blauwe Theehuis – is zorgvuldig herontworpen door Studio Modijefsky, die de lastige kunst van het brengen van een eerbetoon aan een historisch pand beheerst terwijl het eigentijds en fris blijft.

Wie bekend is met het Brouwerij ’t IJ-concept zal niet verbaasd zijn over de locatiekeuze. Na het maken van ambachtelijke kwaliteitsbieren sinds 1985 in een unieke ruimte genaamd ‘De Molen’ – een oud gemeentelijk badhuis met de grootste houten molen van Nederland – koos het bedrijf Blauwe Theehuis voor hun tweede proeflokaal.

Blauwe Theehuis terras
Op maat gemaakte windschermen en gestreepte parasols op het terras van 1000 m2

Gebouwd in 1937 onder invloed van de Nieuwe Bouwen beweging, lijkt het gebouw op een vliegende schotel die in het weelderige groen van het park is beland. Omdat Nieuwe Bouwen het Nederlandse antwoord was op de architectuur van het Bauhaus, is het begrijpelijk dat het theehuis de voorkeur geeft aan functionaliteit en daardoor een gebrek heeft aan ornamenten en moderne materialen. De geometrische vorm en de ruwe afwerking creëren een opvallend effect naast volwassen bomen en grote vijvers.

De oorspronkelijke structuur van het gebouw – stalen glazen kozijnen, zinken details, granietvloeren – komen sterk tot hun recht in het interieurontwerp. Het oorspronkelijke kleurenpalet van wit en blauw, dat wordt bepaald door de monumentenstatus van het gebouw, blijft hetzelfde en wordt op een meer gedurfde manier hergebruikt. Klassieke modernistische materialen die geliefd zijn bij de Nieuwe Bouwen beweging, zoals: beton, glas en staal, worden gebruikt om interieurelementen te creëren zoals de achterste bar, glazen rek, leuningen en meubilair. Gezamenlijk vormen ze een mooi decor voor de licht moderne interventies van warmere messingdetails, speciaal vervaardigde meubels en een bronzen sculptuur gemaakt door Studio Molen.

Blauwe Theehuis boventerras
Het boventerras met zicht op het onderterras op een betonnen vloer met stalen railing

Het ruimtelijk concept van het gebouw is gebaseerd op de unieke, twaalfhoekige vorm van de plattegrond, met drie scherp gehoekte ingangen in elk van de vier hoeken. Op de begane grond volgt de houten voorbalk de symmetrische lijnen van de gevel, die naar alle ingangen tegelijk gericht is en klanten uit alle richtingen ontvangt. Boven de bar verbindt een geraffineerd getextureerd glazen rek met handgeschilderde biernamen drie stevige steunpilaren. De subtiele stalen details van het rek komen samen tot een vouwbaar struisvogelei – het iconische symbool van Brouwerij ’t IJ.

Achter dit alles wikkelt de onregelmatige, achterbar met spiegels zich om de kerntrap naar de bovenverdieping, wederom langs de geometrische gevel, die de omringende bomen reflecteert en een verscheidenheid aan bekende Brouwerij ’t IJ-etiketten laat zien. De rand tussen het donkerblauwe plafond en de spiegelende afwerking van de bar is versierd met ronde wandlampen, die dit speelse detail vanuit de buitenruimte naar binnen brengen en de gebogen vorm van het plan benadrukken. De mix van originele koude en harde afwerkingen wordt gecompenseerd door warm hout en verouderde messing accenten van de bar, die moeiteloos het dynamische hart van deze kleine ruimte vormen.

Blauwe Theehuis bar
Centraal de bar voorzien van spiegeld en ronde lampen net onder het plafond

Boven is er een kleine restaurantruimte met een dakterras. De ruimte is volledig van ramen voorzien, waardoor klanten de mogelijkheid hebben om te genieten van een panoramisch uitzicht op de omliggende bomen en vijvers, waardoor deze kleine locatie in een kalmerende groene oase verandert. De bar is gemaakt van dezelfde materialen als beneden, maar op een andere manier toegepast: terrazzo voorheen gebruikt als vloerafwerking vormt het bovenblad van de bar, verouderde zinken platen en blauwe vierkante tegels bekleden de voorkant van de bar. De vorm van de bar volgt deze keer de lijnen van de achterwand van het gebouw, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het interieur.

Het dynamische effect is nog duidelijker merkbaar wanneer de bar op een perfect symmetrische, concentrische houten vloer wordt geplaatst, met een patroon dat lijkt op een spinnenweb. Alle meubels in deze ruimte bestaan uit houten vintage stoelen, op maat gemaakte tafels en houten barkrukken. Het glazen rek en de spiegelaccenten van beneden komen in deze ruimte terug.

Blauwe Theehuis bovenbar
Houten barkrukken op een concentrische houten vloer met een patroon dat lijkt op een spinnenweb

Zowel binnen als buiten wordt de ronde vorm van het boventerras geaccentueerd door ronde wandlampen, wat een speels draaimolen-gevoel toevoegt dat kan worden waargenomen vanuit de verre hoeken van het park.

Het kleinschalige gebouw Blauwe Theehuis is omgeven door een terras van meer dan 1000m². Alle aspecten van deze enorme ruimte zijn ontworpen om speelsheid te bevorderen, met verschillende zitplaatsen die een veelzijdige omgeving creëren die in alle seizoenen kan worden gebruikt. Op maat gemaakte windschermen en gestreepte parasols in verschillende tinten blauw beschermen klanten tegen de zon, terwijl de jeu de boules banen het toelaten om eindeloze uren met vrienden te spelen. Voor degenen die liever dichter bij de natuur zijn, zijn er aangepaste zitjes rond bomen, evenals hoge tafels die onder lage takken van de boom zijn geplaatst – beide met sferische armaturen die hierboven met behulp van op maat gemaakte staalconstructies worden bevestigd. Lange lijnen van stringverlichting zijn gemonteerd, rond op maat gemaakte blauwe palen, verwijzend naar de originele structurele elementen die het bovenste terras van het theehuis ophouden. Al met al verbindt een veelvoud van verlichtingstypen deze grote buitenruimte, waardoor een gezellige sfeer in een pretpark ontstaat.

Blauwe Theehuis jeu de boules
Hoge tafels onder lage takken van de boom naast de jeu de boules baan

De nieuwe eigenaar van het Blauwe Theehuis wordt zowel in de binnen- als buitenruimtes genoemd, terwijl het gebouw monumentaal blijft. Het 3-dimensionale logo van een struisvogelei verschijnt in verschillende vormen als bardetail, met een speciale bronzen sculptuur gemaakt door Frederik Molenschot, die trots op het barblad beneden staat. Dit spectaculaire kunstwerk – een zware replica van het Blauwe Theehuis – is een eerbetoon aan zowel de architectuur van het gebouw als aan de bekende microbrouwerij.

Om het unieke karakter van de locatie te versterken, heeft Studio Modijefsky ook een speciaal type stalen buitenstoel en ligstoel aangeschaft, die nog nooit eerder in Amsterdam is gebruikt. De monumentale, voor Blauwe Theehuis zo kenmerkende kleur blauw is gecombineerd met een klein, wit Brouwerij ’t IJ-logo van een struisvogel, waardoor een nieuwe identiteit ontstaat die doet denken aan Parijse parken.

Blauwe Theehuis stoelen
Speciaal type stalen blauw buitenstoel met het struisvogel logo erin

Deze unieke locatie zal uw nieuwe favoriete locatie zijn om te genieten van een drankje of een spelletje jeu de boules op warme zomeravonden. Studio Modijefsky heeft opnieuw nieuw leven geblazen in een duurzaam Amsterdams monument – het eigentijdse ontwerp behoudt de iconische status van de gebouwen, maar het eindresultaat is veel verleidelijker dan zijn voorganger.

Project: Blauwe Theehuis
Locatie: Amsterdam, Nederland
Programma: gelagkamer en restaurant
Opdracht: interieurontwerp
Status: gerealiseerd juni 2019

Grootte: begane grond: 64,5m² + terras: 1265m²
Eerste verdieping: 59,5m² + bovenste terras: 250,5m²

Klant: Brouwerij ’t IJ, Drie Wijzen uit Oost
Ontwerp: Studio Modijefsky; Esther Stam, Moene van Werven, Agnese Pellino, Natalia Nikolopoulou, Zahra
Rajaei

Fotografie: Maarten Willemstein