Eetbare planten? Moestuinkok Natascha Boudewijn van De Keuken van Greendelicious weet er alles van.

Natascha: ‘Moestuinieren is nog steeds populair, maar ik merk een verschuiving naar eetbare planten en -bloemen in de tuin. De tuin wordt eetkamer. Niet in de zin van een buitenkeuken, dat kennen we al, maar eetbare planten verschijnen tussen de vaste planten.’

Haar top 5:

1. Japanse Kornoelje (Cornus kousa)

‘Krijgt in de nazomer vruchten die op frambozen lijken. De smaak is zoetzuur, heel bijzonder en nergens mee te vergelijken.’

2. Lijsterbes (Sorbus)

‘In het najaar oogst je de rijpe bessen. Vogels doen mee, maar er hangt zo veel aan dat er voor iedereen genoeg is. Maak er jam of mosterd van.’

3. Sering

‘De bloemen smaken een tikje bitter, dus gebruik er niet te veel van. Lekker door ijs, over een salade, in de soep of in een kan met water en munt. Ziet er fantastisch uit.’

4. Uien

‘Heb je een ui te lang laten liggen, dan groeit er een groen stukje loof uit. Plant hem in de tuin, dan gaat hij bloeien. Bloemen afknippen voor in een salade of de soep. Ook lekker bij eiergerechten.’

5. Daslook

‘Beschermde plant die je in het wild niet mag plukken. Koop daslook in maart/april bij Puur Aroma Kruiden of op een biologische markt. Een ideale bodembedekker voor een schaduwrijke plek. Zowel blad als bloemen zijn eetbaar, de smaakt lijkt op die van ui en knoflook. Je kunt ermee stoven of rauw toevoegen aan een salade, saus of pesto.