Lavendel, liefde op het eerste gezicht - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
lavendel
Algemeen

Lavendel, liefde op het eerste gezicht

lavendel

Wie is er niet gestopt bij een lavendelveld in Frankrijk om een paar takjes te plukken? De geur is zo intens dat één takje op het dashboard de hele auto weken laat geuren. Weer thuis móet je gewoon een stukje Frankrijk in de tuin. Dat kan. Geïnspireerd door de eindeloze lavendelvelden in de Provence bedacht tuinontwerper James Towillis – ‘for me it was love at first sight’ – een tuin voor de Chelsea Flower Show. Voor het veld-effect plantte hij paarsblauwe lavendel in de vorm van halfronde lage hagen. Ertussen paden van grind. De tuin heeft een hoogteverschil, waardoor het water snel wegzakt. Dat is nodig ook, want lavendel heeft een hekel aan natte voeten. Om in de sfeer te blijven liet James een tuinhuis van leisteen bouwen. Tegen de muur groeit de wintergroene sneeuwbal Viburnum tinus. Zodra de temperatuur stijgt in het voorjaar raakt hij overladen met witte bloemen. De verdwaalde klaproos is een aanwaaier en mag blijven.

lavendel

Vlinderlokkers

Vlinders en bijen zijn dol op lavendelnectar. James plantte ook andere vlinderlokkers, zoals salie Salvia nemerosa ‘Caradonna’, tijm, ijzerhard, rozemarijn en beemdkroon. De grote steen is neergelegd zodat vlinders hem kunnen gebruiken om na een regenbui op te drogen en op te warmen. In de zon warmte de steen snel op en hij houdt de warmte lang vast. Aan de schuur hangt een vlinderkast, die schuilruimte biedt om te overwinteren. Zodra het voorjaar begint en de vlinders ontwaken vinden ze in deze tuin meteen wat ze nodig hebben: voedsel en beschutting. 

lavendel

Volle zon, zandige grond

Een lavendeltuin vraagt wel wat. Volle zon en leemachtige of zandige grond is een vereiste. Tuinier je op klei, strooi dan onder in het plantgat wat grind voor de afwatering. James dekte de grond af met grind. Dat weerkaatst de zonnewarmte en houdt onkruid tegen. Hetzelfde effect geeft een schelpenpad. Bijkomend voordeel is de kalk die langzaam uit de schelpen vrijkomt. Daar houdt lavendel van. Let op: bloeiende lavendelhaagjes worden zeker 50 cm breed, dus laat voldoende loopruimte over. Zodra de lavendel bloeit, kan de schaar erin om bosjes te drogen. Wat overblijft zijn grijsgroene heuvels die door de tuin golven.

lavendel

Drogen doe je zo

Gedroogd blijft lavendel zijn geur houden. De lavendelgeur is het krachtigst als de eerste twee bloemen van de aar nét open zijn. Het moment om ze te knippen en te drogen als bosje. Uitgebloeide lavendel geurt minder, gebruik die in geurzakjes.

Probeer een van deze twee droogmethodes:

• Maak bosjes van ongeveer 20 bloemstelen. Leg de bloemen op gelijke lengte bij elkaar en knip ze daarna op één lengte af. Draai er een elastiekje omheen. Hang ze uit de zon op een donkere, droge plek met voldoende ventilatie. Na 2 tot 4 weken zijn de bloemen droog, je wrijft ze dan makkelijk van de steel af. Bewaar de bloemen in een afgesloten pot of hang de bosjes als luchtverfrisser in de kamer.

• Spreid de afgeknipte stelen met bloemen uit over een houten plank. Leg de plank in de zon. Een bakblik of ander metaal wordt te warm in de zon. Deze manier van drogen kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Laat je ze in de zon drogen, dan verschieten ze wel van kleur. Haal ze naar binnen zodra er regen dreigt.

Fotografie: Maayke de Ridder. Locatie: Chelsea Flower Show L’Occitane garden. Ontwerp: jamestowillis.com. Tekst: Marie Tromp

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee