appels in mandLeuk en lekker: nu appels plukken, in eigen tuin of tijdens de plukdagen in bijvoorbeeld de biologische boomgaard van De Olmenhorst in Lisserbroek. Daar kan dat nog tot begin november. De smaak van vers geplukte appels is veel uitgesprokener en sappiger dan van appels uit de winkel die soms al een jaar in een koelcel hebben gelegen.

Appelboom kiezen
Nog geen appelboom in de tuin of op het terras? Het najaar is een prima tijd om er eentje te planten. Goede herfstappels zijn: ‘Alkmene’ (zoet), ‘Delcorf’ (groot en met een fijne anijssmaak), ‘Elstar’ (sappig), ‘Redlane’ (rood vruchtvlees!) en ‘Santana’ (groot en sappig, ook geschikt voor mensen met een appelallergie).

De kunst van het appels plukken
Goed appels plukken is overigens een kunst. Dat is belangrijk als je de appels wilt bewaren. Een paar ‘regels’:
• Pluk het fruit mét steel. Rijpe appels laten meteen los.
• Trek ze niet van de boom, want door de druk met de vingers ontstaan butsen in de appel. Ook kunnen de stelen breken.
• Leg de appels voorzichtig in de plukmand.
• Leg geen gevallen of gebutste appels bij gave appels.
• Vul de mand niet te vol.
• Pluk bij voorkeur in één keer alle appels, de boom raakt zo minder snel uitgeput en de kans op beurtjaren (overslaan van vruchtzetting) is een stuk kleiner.
• Meteen eten is natuurlijk het lekkerst. Is de oogst groot, bewaar de appels direct na de pluk in de koelkast. Herfstappels kun je maar een paar weken bewaren.

Fotografie: iStockphoto