Lelie, bloem van de maand juni - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Lelie
Bloemen

Lelie, bloem van de maand juni

Imposant, kleurrijk, veelzijdig, Lelie heeft behoorlijk wat persoonlijkheid, wat haar tot een fraaie vedette en populaire aanvoerder in boeketten maakt. De bloem is er in sereen wit en poederroze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Desgewenst met strepen, randjes of stippen. Met bloemen die zowel een trompetvorm kunnen hebben als een kommetje kunnen lijken. De bloemen kunnen tot wel 25 cm groot worden en de meeste ruiken als een oosterse tuin op een warme avond.

Energie en balans

Lelie is uitverkoren tot bloem van de maand juni omdat ze verkrijgbaar is in kleuren – roze, wit, geel – die goed passen bij de smart stijltrend. Denk hierbij aan slimme technologie in huis waar bloemen naar knipogen in combinatie met glans, helder glas en gekleurd helder kunststof. Het draait in deze moderne stijl om een spannend kleurverloop en een heldere, cleane uitstraling. Verwijder het blad grotendeels en maak gebruik van de lengte van Lelie om deze look kracht bij te zetten.

Herkomst

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!

Keuze assortiment

Felle en zachte kleuren, spikkels, vlammen of vlekken en een groot aantal bloemvormen in geurend en geurloos maken het lelie-assortiment zeer gevarieerd.

De oudste generatie is de Aziatische Groep met heldere bloemkleuren, veel knoppen, kleine bloemen, fijner blad en meeldraden die afgeven.

De Oriental Groep kent de meeste kleuren in roze en wit of tweekleurig, heeft grotere bloemknoppen en bloemen, grover blad, zwaardere stelen en is sterk geurend.

De meest traditionele groep is de Lilium Longiflorum Groep met grover blad en een trompetvormige bloem. De meeste cultivars zijn wit, maar er zijn ook rode en roze cultivars. Lilium Longiflorum Grp, wat ‘met lange bloemen’ betekent, hebben een lichte geur en zijn merendeels wit.

Door het kruisen van de Longiflorum en Aziatische Lelie, is de LA Groep ontstaan. Deze heeft lichte pasteltinten, een compactere takopbouw, grover blad en de meeldraden geven af. De lelies in het snijbloemenassortiment zijn kruisingsproducten uit diverse soorten.

Vrij nieuw zijn dubbelbloemige Oriental lelies die onder naam Roselily worden aangeboden en stuifmeelloos zijn. Ook de Lilium Martagon Grp, de Turkse lelie, met veel kleine gespikkelde bloemetjes op een stengel is nieuw in het snijbloemenassortiment.

Anno 2020 zijn er kruisingen tussen Longiflorum x Aziatisch (LA), Oriental x Aziatisch (OA), Oriëntal x trompet (OT) en nieuwe cultivars uit de wilde Lilium martagon. Denk aan bloemen met een enorme diameter, met een bijna zwart hart, meerkleurige soorten, dubbele bloemen, geurloze lelies, zonder stuifmeel of heel bijzondere exemplaren zoals de Lilium ‘Apricot Fudge’.

Verzorgingstips voor de lelie

  • Snij de stelen schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone vaas met schoon water en speciaal lelievoedsel.
  • Ververs het water regelmatig, zeker als het troebel is.
  • Haal de onderste bladeren van de steel zodat ze niet in het verse water hangen,
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Plaats de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.
  • Een stuifmeelvlek op kleding? Haal het weg met een stukje plakband of laat het drogen en borstel het weg. Een eventuele vlek verdwijnt door zonlicht. Nooit wrijven of stuifmeel weg proberen te halen met water!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee