Vlinderorchidee: woonplant van de maand september - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Vlinderorchidee
Kamerplanten

Vlinderorchidee: woonplant van de maand september

Het contrast tussen de ranke stengel en de zware kam met bloemen maakt van vlinderorchidee een sprookjesachtige verschijning in vele prachtige kleuren.

Bloeiend Corps de Ballet

Stralend wit, kuikengeel, maar ook citroen en zacht oranje. Roze van poederig tot hot pink. En paars van lila tot purper. En dat desgewenst ook nog uitgevoerd met stippen, strepen, sproeten en schalkse randjes. In meerdere kleuren, want het kán gewoon niet op met de bloemen van vlinderorchidee (Phalaenopsis). Deze groene ballerina laat aan een elegante, hoge steel een weeldigere bloemenkam bloeien. Die bloei houdt tot wel drie maanden aan één stuk aan en al die tijd heb je er amper omkijken naar: deze orchidee is ‘easy care’.

Pronkstukken

Of je nu één enkele bloementak met je laat flirten of in een schaal je eigen mini Shangri-La creëert met meerdere planten bij elkaar, een vlinderorchidee maakt indruk. Het is de ultieme bloeiende woonplant om glamour en stijl mee binnen te halen. En door te spelen met verschillende kleuren, helpen ze de sfeer sereen of juist energiek te maken, of je smaak nu modern minimalistisch is of juist kleurrijk exotisch.

Eindeloze bloemen

  • Vlinderorchidee staat graag licht, vanaf half oktober kan de plant zelfs direct zonlicht hebben.
  • Eens per tien dagen de pot een half uurtje laten staan in een dompelbadje zodat de wortels zich goed kunnen volzuigen, dan laten uitlekken, klaar!
  • In de zomer mag dat badderen eens per week.
  • Aan het dompelwater eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen.
  • Uitgebloeid? Tel van onderen af naar het tweede oog (verdikking) op de tak en knip de steel net daarboven af. Blijven dompelen als voorheen, dan is herbloei na zes maanden mogelijk.

Hoe zit het met de blauwe?

In de natuur komen blauwe vlinderorchideeën niet voor. De blauwe bloemen ontstaan dankzij een foefje van de kweker waarbij een witte orchidee wordt ingespoten met een onschadelijke kleurstof (naast blauw komen ook rood, zwart en groen voor) die de bloemblaadjes kleurt. In een volgende bloei zal de plant steeds lichter kleuren, tot de toegevoegde kleur helemaal is verdwenen.

Ondersteboven? Geen probleem

Vlinderorchidee haalt vocht en voeding binnen met zijn karakteristieke luchtwortels. Een pot kan dus altijd, maar is niet per se nodig. Deze orchidee kan ook ondersteboven worden gepresenteerd, of aan een haakje op de muur of liggend op een schaal. Of in een mooie glazen vaas waarin de wortels goed te zien zijn. Ingepakt met mos, open en bloot – vlinderorchidee vindt het allemaal best, zolang de wortels maar af en toe een dompelbadje of neveldouche krijgen. Wordt het toch een pot, dan geven zachte en felle kleuren of bijvoorbeeld goud of zilverglans als basis het glamourgehalte van deze orchidee een absolute boost.

Phalaenopsis kopen

De Vlinderorchidee is o.a. te koop bij:

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee