15 tuinklussen in augustus - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinklussen augustus
Tips

15 tuinklussen in augustus

Natuurlijk is augustus de maand van het grote genieten. Niets hoeft, alles mag. Beginnen je handen toch de jeuken? We hebben een handige lijst voor je gemaakt met 15 tuinklusjes die je deze maand het beste kunt doen.

Let op: dit zijn tips die ervan uitgaan dat het weer in de maanden ervoor en in de maand zelf normaal verlopen. Met de extreme warmte die we in sommige jaren ervaren, loopt alles een beetje in de soep.

  1. Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de plant alle energie in kan zetten voor nieuwe bloemen.
  2. Knip uitgebloeide trossen uit de vlinderstruik, dan vormt hij nieuwe bloemen.
  3. Verwijder het blad rond druiven en tomatentrossen, zodat het fruit kan rijpen in de zon. Meer druiven-tips vind je hier terug.
  4. Verzamel het zaad van één- en tweejarige planten als vingerhoedskruid, toorts, pronkerwt en Cosmea. Bewaar eenjarigen op een droge, donkere plek, liefst in een zakje (vergeet de naam er niet op te zetten!).
  5. Je kunt weer zaaien! Aan tweejarige planten als judaspenning, stokrozen en damastbloem kun je dit zelf overlaten, maar als je zaad verzamelt, bepaal je zelf de plek.
  6. Geef vlak voor een regenbui het gazon nog één keer (organische) mest. Het gras kan dan aangesterkt het najaar in.
  7. Wacht met verplanten tot september, dan is de kans groter dat planten op de nieuwe plek weer aanslaan.
  8. Wil je in het najaar een struik verplanten? Bereid dit voor door alvast aan één kant de wortels af te steken. Geef water en de plant zal nieuwe wortels maken. Steek over een maand de andere kant af.
  9. Geef uitgebloeide lavendel, rozemarijn en tijm een opfrisbeurt door ze iets terug te snoeien. Maak er mooie bollen van.
  10. Druiven en tomaten hebben veel zon nodig om te kunnen rijpen. Haal het blad rond de vruchten daarom weg.
  11. De ABC-bomen mogen gekortwiekt: Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Alleen snoeien als er nog blad aan zit, anders kunnen ze doodbloeden!
  12. Controleer de vijver. Schep er te groot geworden waterplanten uit en leg ze even op de kant. Zo kunnen kikkers en salamanders eruit lopen. Vul het water aan als het peil is gezakt.
  13. Oorwormen zijn dol op dahlia’s. Vang deze beestjes door potjes met stro omgekeerd op een stok tussen de planten te plaatsen.
  14. Bekijk de tuin eens rustig: wat zou je anders willen? Maak een plannetje, zodat je na deze vakantiemaand aan de slag kunt.
  15. Deze maand krijgen snelgroeiende hagen als liguster, haagbeuk en beukenhaag voor de laatste keer een snoeibeurt. Goed om te weten: snoei vanaf half september niet meer, want dan krijgt het jonge blad te weinig tijd om af te harden voor de winter. Een lekker strakke haag in drie stappen:
    • Span touw langs de haag voor een strakke lijn.
    • Begin met de zijkanten.
    • Snoei altijd van onder naar boven. Zo voorkom je dat de gesnoeide takken op het nog te snoeien deel terecht komen.

Meer lezen

Eén reactie op “15 tuinklussen in augustus”

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor deze tuintips voor augustus! Met dit mooie weer weet ik nooit zo goed hoe ik mijn tuin moet onderhouden. Natuurlijk zorg ik ervoor dat mijn planten genoeg water krijgen in deze hitte. Ik zal straks de bladeren en uitgebloeide bloemen verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee