Heerlijke wintergroenten uit eigen tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Wintergroenten
Moestuin

Wintergroenten uit eigen tuin

Als je ook bent gegrepen door het moestuinvirus, wil je het hele jaar door kunnen oogsten. Dat kan met deze wintergroenten. En wat dacht je van wintergroene, mediterrane kruiden voor een vleugje zomerzon in winterse gerechten?

Groenten die een paar graden vorst kunnen verdragen:

  • Veldsla. Voor buitenteelt zijn de roosjes winterharder dan de langbladige veldsla. Kan tot ca. -5 °C verdragen. Als het kouder wordt, dan afdekken met wat bladeren of stro.
  • Groene selderij. Kun je oogsten tot diep in de winter, mits beschermd. Dat doe je door er eind november een laagje stro over te leggen en bij vorst trek je er plastic over.
  • Prei. Kan vrij goed tegen kou en is – door uitgekiend te planten – het hele jaar door te oogsten. Oogst voor de zekerheid vóór een strenge vorstperiode.
  • Rode kool. Kan enkele graden nachtvorst verdragen. Oogst de kolen voordat het flink gaat vriezen en bewaar ze op een droge, donkere plek.
  • Boerenkool. Je moet er wel de ruimte voor hebben, want deze groente wordt erg groot. Vorst deert boerenkool niet, maar het verhaal dat de smaak verbetert na een flinke nachtvorst, schijnt niet te kloppen.

En als je dan toch bezig bent met wintergroenten in de vollegrond of in bakken: deze wintergroene kruiden kun je ook het hele jaar oogsten. Ze zijn heerlijk in stoofpotten. Zet ze op een zonnige, beschutte en niet te natte plek.

  • Tijm (Thymus vulgaris). Vormt een mooi groen ‘tapijt’ (bodembedekker).
  • Laurier (Laurus nobilis). Meestal als boompje verkrijgbaar. Kan in de volle grond maar ook in een pot. Verdraagt ca. 5 – 10 graden vorst, bij kouder weer moet je ‘m inpakken met noppenfolie.
  • Salie (Salvia officinalis). Halfheester die 30 – 100 cm hoog kan worden. Bloeit ‘s zomers meestal blauw. Prachtig grijsgroen, donzig blad.
  • Rozemarijn  (Rosmarinus officinalis). Heestertje dat half winterhard zou zijn, maar bij ons overleeft hij (in een pot) de zwaarste winters! De kruipende soort is iets minder winterhard. Geurt zalig als je de naalden kneust. In het voorjaar snoeien om mooi compact te houden.
  • Lavendel  (Lavendula angustifolia). Dit is géén keukenkruid, maar we willen deze kruidenplant toch noemen omdat hij’s winters erg mooi is vanwege de grijze bollenstructuur. ‘s Zomers kun je de bloemen gebruiken in allerlei gerechten. Verdraagt ons klimaat goed en kan tegen stevige snoei.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee