2

Een boswandeling levert niet alleen een fris hoofd op, maar ook een mand vol sprokkelwaar. Dennenappels, takken, vruchten en mooi blad. Dit jaar de basis voor een puur-natuur-kerst.

Dennentakken

Hang een slinger (zie foto hierboven) priklichten boven de tafel en zet er met dun ijzerdraad takken van verschillende soorten dennen aan vast. Bewaar de grootste tak voor een vaas op tafel.

Rozenbotteltak

Zo subtiel: één tak in een glazen vaas (midden op de tafel).

3

Olijftak

Minstens zo sfeervol als een kerstboom: olijftakken (zie foto hierboven, links). Ze zijn vaak erg mooi vertakt, zodat de kerstversiering er goed in te hangen is. Het vergrijsde blad blijft ongeveer een week fris, daarna droogt het in. Te koop of te bestellen bij de betere bloemist.

Dennennaalden

Geluk zit in de details: een cadeau wordt nog begerenswaardiger als het met liefde en aandacht is ingepakt. Het restje kerstgroen geeft het stoere pakje een frivole touch.

4

Berenklauw

De bloemen van berenklauw oogst je het best eind september, begin oktober als ze helemaal uitgebloeid zijn en geen agressief sap meer bevatten. Voor alle zekerheid: knip met handschoenen aan en lange mouwen. Zet de bloem aan de muur vast met een spijker door het hart of bevestig hem met een stukje dun ijzerdraad.

Fotografie: Jeroen van der Spek, Styling: Cleo Scheulderman