3x zelfmakers met herfstblad - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
herfst
DIY

3x zelfmakers met herfstblad

herfst1

Het zweeft en het dwarrelt. Het ‘goud’ ligt zomaar voor het oprapen. De herfst maakt van elk blad een bloem, die het bewonderen waard is.

Sta even stil bij al het moois dat nu voor je voeten valt: bladeren in alle vormen en formaten, in alle kleuren die bij de herfst horen. In huis zorgen ze overal voor sfeer. Zomaar alleen in een kleine vaas, of uitgestald op een mooie, lichte ondergrond. Combineer de herfstbladeren met andere schatten uit de natuur of met bijpassende voorwerpen van de rommelmarkt. Alles mag, juist onverwachte spullen dragen bij tot een bijzonder stilleven.

herfst

#1 Drogen en inlijsten

Het is een oud trucje, maar heb je al eens geprobeerd om herfstbladeren te drogen? Het effect is geweldig. Leg ze tussen twee droge vellen papier (oude kranten mag ook) en verstop deze een paar maanden onder het vloerkleed. De verrassing is groot als je de vellen papier weer tevoorschijn haalt: de bladeren zijn flinterdun en strak geperst, absoluut het inlijsten waard.

8

#2 Wandkaart

De inspiratiebron was een vintage landkaart op de markt. Zo een die de kleinste, kronkelende langweggetjes laat zien. De uitvoering is simpel: maak op stevig papier een zo groot mogelijke kopie van een soortgelijk herfstblad. Liefst nog een beetje groen, met veel nerven, een beetje hobbelig voor de ‘diepte’. Lijm de kopie op twee houten spijlen; deze zijn eerst doormidden gezaagd en daarna aan twee kanten op het papier geplakt. Zo is de wandkaart ook weer makkelijk op te rollen. Bevestig voor het ophangen aan weerskanten ijzerdraad aan de bovenste spijlen door ze enkele keren te omwikkelen.

6

#3 Herfstkrans

Een krans als een bedelarmband, dat is de beste verzamelplek voor gevonden herfstbeauty’s. Allemaal verschillend, helemaal gevuld of juist heel puur met een paar blaadjes in mooie kleuren. Bevestigen gaat simpel, met dun garen of heel fijn ijzerdraad. Van het laatste zijn ook een ‘getekende’ bladfiguren te maken, die de krans een extra luchtig aanzien geven.
Lees ook ons artikel over een herfstbladeren krans.

Fotografie en styling: Dietlind Wolf/Taverne Agency

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee