Haal ze van zolder, marktplaats of de kringloopwinkel, knap ze op en voeg iets toe. Zo geef je binnenmeubels een welbesteed tweede leven buiten.

Fotografie: Brigitte Kroone. Styling Susanne Houx.

1. Sidetable wordt plantentafel
Gebruik een oude tafel en timmer er met latten een opbouw omheen van ongeveer 20 cm hoog. Schilder tafel en ombouw in één tint met buitenverf. Zet de planten in losse potten in de bak. Gebruik schotels tegen doorlekken. Groots effect: zet rozemarijn en lavendel in het midden en slangenbaard

2. Servieskast wordt bloeiende vitrine
Van top tot teen beschilderd met buiten(lak)verf kan hij nog heel veel jaren mee als pronkkast. Vul de planken met één of meerdere bloemen in transparante vaasjes voor een betoverend effect. Onverwacht detail: de bloemen steken boven de afwerklijst uit; de bovenkant van de kast is weggehaald. Voor een langere houdbaarheidsdatum van het bloemenbuffet is het daarom aan te raden hem onder een overkapping te zetten.

3. Stellingkast wordt bloemenmuur
Meet uit waar de bakken in de planken komen te hangen en teken de cirkels af (Ø 23,5 cm bij de bakken zoals gebruikt op de foto). Boor een gat in de cirkel en zaag ze vanuit hier met een decoupeerzaag uit. Schilder de kast in de gewenste kleur (Flexa ON.00.36), met buitenverf.

4. Babybad wordt minivijver
Een vintage emaillen kinderbadje is volmaakt in zijn nieuwe rol als vijver. Bovendien licht het witte object ook nog eens een donker deel van de tuin prachtig op. Het badje is geplaatst aan de voet van een sneeuwbal (Viburnum Tinus ‘Gwenllian’).

5. Keukengerei wordt kruidenpot
De leukste plantenpotten komen uit oma’s keukenkast. Zet kruiden in een aanstekelijke formatie van blauw emaillen kannen, Keulse potten en wit aardewerk.

6. Lampenkapframe wordt klimop-luchter
Geschikt: tweedehands stoffen lampenkappen met een metalen basisframe. Verwijder de bekleding. Schuur het frame licht op en geef het een kleur met metaalverf die geschikt is voor buitengebruik. In frames van tafel- of staande lampen zit soms nog een metalen constructie waarin de plant kan worden gehangen. Als dat ontbreekt, hang het plantje dan met ijzerdraad aan de bovenkant van de kap. Hang de frames op met een grove metalen schakelketting. Wikkel de uitlopers van de klimop of andere hangplant om het frame heen.