Kamerlinde: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kamerlinde
Kamerplanten

Kamerlinde: Wat & Hoe

Wat is de kamerlinde?

Groen, groener, groenst: de frisse kleur van de grote bladeren is de grootste aantrekkingskracht van de plant.
De kamerlinde (Sparmannia africana) is geen makkelijke plant. Als het blad geel wordt of eraf valt, weet je dat je iets met de plant moet doen. Meer of minder water geven, op een andere plek neerzetten of verwennen met plantenvoeding.

Wist je dat… de bladeren zo zacht zijn als fluweel?

Oorspronkelijk komt de kamerlinde uit Afrika, waar de plant wel zes meter hoog kan worden. In onze huiskamer is dat maximaal twee meter.

Hoe?

Kamerlinde snoeien en verpotten

De kamerlinde groeit hard. Het is dan ook aan te raden om hem elk jaar in een iets grotere pot te zetten met nieuwe aarde. De nieuwe aarde is nodig vanwege de harde groei en grote bladeren.

Snoeien doe je het beste na de bloei in mei. Zo kan de plant zich mooi vertakken in plaats van de stengels die je anders zou krijgen.

Kamerlinde water geven

Tijdens de bloei van september tot en met april moet de potgrond steeds licht vochtig blijven. Van mei tot juli kan je minder water geven. Laat de kluit tussen de gietbeurten wat opdrogen. Vanaf juli kan je wat mest geven en weer starten met water geven. Sproei 1 á 2 keer per week want de kamerlinde heeft een hoge luchtvochtigheid nodig.

– Plek: lichte plek, maar niet in de volle zon.
– Verzorging:
gebruik af en toe vloeibare plantenvoeding en vervang de potgrond halverwege de groei.

Foto: Kliefje

Meer lezen

34 reacties op “Kamerlinde: Wat & Hoe”

  1. Bernadet schreef:

    Waar kan ik een kamerlinde kopen, in de regio Hilversum?

  2. Astrid schreef:

    Ik heb sinds een paar dagen weer een kamerlinde. Bij vervoer waren 2 takken geknakt en hing het blad.
    Die geknakte takken heb ik losgeknipt en op water gezet om te stekken.
    Alleen nu hangen de bladeren helemaal slap. Is dat gebruikelijk? Of moet ik er meer bladeren afhalen ivm het stekken? Bladknopen staan onder water.

    De plant zelf is wel flink opgeknapt op haar nieuwe plekje.

  3. Joke schreef:

    Mijn kamerlinde begon te bloeien in sept en heeft nu, eind jan nog steeds enkele bloemen en zelfs zaadjes! Heeft iemand ervaring met zelf opkweken van Kamerlinde? Het stekken ga ik alvast proberen in het voorjaar. Mijn plant staat in de veranda en krijgt veel zon. Ze ziet er nu wat opgeschoten uit en heeft dus snoeibeurt nodig.

  4. Margreet Broersen schreef:

    Na de bloei van mijn kamerlinde, die al jaren in de kamer staat, heb ik een soort vruchtje ontdekt. Het is er maar een, maar heel bijzonder,

  5. Janssen schreef:

    Mijn kamerlindenheeft al 2 keer heel kleine bloemknopjes gehad Maar helaas werden ze bruin Dus geen bloemen
    Waarom? Staat licht en om de 2 dagen water

  6. Isabel schreef:

    Kamerlinde schijnt niet tegen sigarettenrook te kunnen, (maar wie wel…?)

  7. Lotte schreef:

    Maar dus niet sproeien óp de bladeren. Daar gaat je kamerlinde kapot heb. Dank bovenstaande advies ging ik vrolijk sproeien en nu heb ik een hele verdrietige kamerlinde.

  8. Caroline schreef:

    Aansluitend op wat Pita en anderen schreven, ik heb een stekje dwz een zijtak is afgebroken en heb deze in een glas met water gezet. Ik zie dat hij in leven blijft en heb goede hoop. Wat is de volgende stap? Zo laten en eachten op wortels of nu al in aarde zetten? Ik hoor het graag. Ik zie op veel vragen geen antwoorden, noch van jullie noch van de lezers. Geven jullie daar individueel per mail antwoord op of kiezen jullie per geval of jullie het zinvol vinden om publiekelijk te antwoorden? Ik hoor graag van jullie.

  9. Margit schreef:

    Blad hangt slap of wordt bruin?Kamerlindes hebben wel vochtige en lichte omgeving nodig, maar NOOIT direct op het harige blad sproeien!! Het is de omgeving die niet te droog mag zijn..

  10. THEO schreef:

    Mijn kamerlinde krijg dorren bladeren. Ontdek klijnen doorzichtige vliegjes en witten pitjes inde aarden. Waar schijnlijk eitjes.. Ik heb de plant ui de pot genomen alle aarde van de wortels gespoelt en in nieuw aarde gezet. Nu maar afwachten of de kl weer beter gaat groeien. .

  11. Marianne S schreef:

    Mijn Kl staat on mijn slaapkamer op een draaiplato, ze is prachtig!!!
    1ding, niet te veel water hoor en kijk naar je bladeren, ze laat meestal zien of ze happy is! Straks hier en daar wat snoeien tot ze mooi rond is! Ik heb mijn Kl totaal niet in de zon, wel licht van het slaapkamer raam! Morgen een grotere plastic pot kopen en nieuwe aarde

  12. L. Greveling schreef:

    Help!…. mijn kamerlinde heeft van die kleine zwart/grijze luisjes. Wat kan ik doen om ze te bestrijden?

  13. Jozeph schreef:

    Mijn kamerlinde heb ik op stam gekweekt. Dat is nu al 5jaar geleden. Deze staat al die tijd in de zelfde pot.
    De stam is 1.50 mtr. En de takken groeien tot wel 3.00/3.50 mtr. Ik snoei hem elke jaar eind februari net als een knotwilg.
    Dan schud ik de oude aarde van de wortels en krijgt hij een mengsel van eigen compost en tuinaarde en zet deze weer terug in de oude pot. Water geef ik elke dag na het verpotten een flinke scheut maar naar gelang meer blad tot wel een liter per dag. Ik geniet elke dag van de prachtige vorm van plant en blad.

  14. Willem schreef:

    Ik heb een stekje gekregen van een vriendin, na 4 weken kwamen er wortels aan en nu heb ik een prachtige plant van 120cm met zelfs een bloemknop er in. Het is een kwestie van geluk hebben denk ik, en geen vloerverwarming, dat is voor veel planten slecht. Veel te droge lucht.

  15. Redactie Home&Garden schreef:

    Snoeien doe je het beste na de bloei in mei

  16. Lizette schreef:

    Wanneer en hoe snoei ik mijn kamerlinde?

  17. Marianne schreef:

    Zodra er buiten geen storm meer is, zet je kamerlinde buiten , waarschijnlijk gaat al het tegenslag van je Kl en wordt het weer een prachtige plant!!!

  18. Marianne schreef:

    1x p/w een scheut water is voldoende,blijf voelen in de aarde, beter te weinig dan te veel!ook voeding eens in de week. v a juli 1a2 x p week sproeien

  19. Lindy schreef:

    Mijn kamerlinde hangt slap en bladeren krijgen bruine randen. De plant staat op een lichte plek en de aarde is vochtig. Kan dit teveel aan kalk zijn in het water?

  20. Annelies schreef:

    Ik heb 3 weken geleden een kamerlinde bij de bloemist gekocht en was binnen een week dood. Deed de verzorging zoals het moest. Ben teruggegaan kreeg een nieuwe en de bloemist dacht dat die van mij te nat was. Dat kan wel op het laatst maar ik toen hij slap begon te hangen gaf ik steeds kleine beetjes water in de hoop dat de bladeren weer rechtop zouden komen. Maar ze werden als maar slaper en dus een week na aankoop kreeg ik een nieuwe. Ik dacht: “ nu gaat het goed!” En binnen een week zag ik een blad vol met gaatjes…. na een week vond ik een boosdoener, een groen rupsje.. Verder kon ik geen ongedierte vinden dus nu moest het goed komen, maar na een paar dagen weer het blad helemaal slap… bovenop voelt de grond droog ook als ik de vinger wat verder in de pot steek, dus water gegeven, maar het hielp niet. Er is geen redden meer aan!!! Dus binnen 2 weken weer 1. De bloemist zegt dat ik en de plant niet samen gaan, maar ik wil zo ontzettend graag een kamerlinde. Misschien is het te warm in huis…. in de winkel waar hij stond is het een stuk frisser.

  21. Sietske schreef:

    Dat heb ik ook zo ervaren.
    Nu weer 1 staan die er troosteloos bij staat/hangt momenteel.

  22. R.Kouters schreef:

    Is het waar dat de kamerlinde (alle planten) een tijd lang last heeft gehad van een of andere kwaal, waardoor ze dood gingen en er een tijd lang geen kamerlinde te krijgen/kopen was.
    Ik had pracht-exemplaren en heel veel. Opeens stierven ze allemaal af en ik ben benieuwd of dat daar mee te maken had. Wie weet daar meer van?

  23. Marcel schreef:

    Kamerlinde heeft de zomervakantie niet goed doorstaan. Bij terugkomst bijna alle bladeren verloren ondanks vervangende zorg. Tips voor EHBK(amerlinde)? Ze zijn zeer welkom!

  24. Willeke schreef:

    Ohhhh, wie heeft een stekke voor mij? Ik woon in Haren ( gr)

  25. Wilma Hammers schreef:

    Die KL van mij is echt dorstig. Wil in de maanden mei en juni ook een flinke slok. Kan niet zonder. Heb hem in mei gesnoeid en de takken op water gezet. En… lekker veel wortels momenteel. Dus binnenkort stekjes in de grond!

    Mijn KL een droge kluit, omdat hij in een kruik zit kan ik hem moeilijk verpotten. Beetje dom eigenlijk. Maar hij vermaakt zich prima hier. Oja… in de winter is hij al helemaal gewend aan de verwarming.

  26. Veronique schreef:

    Mijn kamerlinde heeft heel veel blad, ziet er gezond uit, alleen het wil niet van dat helemooie GROTE blad worden. Wat zou ik daar aan kunnen doen ?
    Heb al zitten denken of ik er eens een hele rits kleine bladeren af zal halen zodat er meer vocht naar de overige bladen gaat maar durf het nog niet

  27. Vera van Zanten schreef:

    ik heb mijn kamerlinde nu bijna een jaar en hij zit in een grote mand met plastic er in (binnenpot). sinds een maand is de pot lek?! echt heel vervelend aangezien de plant veel water moet hebben. heeft iemand anders dit ook gehad? komt dit door de wortels o.i.d.?

  28. Thea schreef:

    Mijn kamerlingen krijgt ook bruin blad . Ik sproei hem om de dag en hij krijgt veel licht en geen zon

  29. Ank kluppel schreef:

    Mei en juni zijn de maanden dat de plant eigenlijk in rust is. Dus minder water geven maar de kluit mag niet helemaal droog worden. Ook geen voeding geven. Het is nomaal dat de plant dan wat gele bladeren krijgt en ze dus ook laat vallen. De beste grond voor de kamerlinde is losse grond.

  30. Lennie schreef:

    Mijn kamerlinde krijgt bruine vlekken in de bladeren wat moet ik doen

  31. Cobi schreef:

    Ik heb de kamerlinde gekocht omdat ik er helemaal weg van ben…is het nu zo dat ik iedere dag een klein scheutje water kan geven of ik dat teveel en moeten de bladeren gesproeid worden want ze hangen een beetje slap

  32. Wil koelwijn schreef:

    Topje in water plaatsen gaat prima totdat er worteltjes komen dan in de grond of zo in de grond is mij ook gelukt .

  33. Dick Wassink schreef:

    Zowel zijscheuten als een stukje van een dikker takje met stekpoeder lukt mij altijd

  34. Pita schreef:

    Hoe is de kamerlinde goed te stekken?
    Een takje in water zetten lukt niet en met stekpoeder direct in de grond lukt me ook niet. Suggesties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee