Kleine mediterrane tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
buxus
Algemeen

Kleine mediterrane tuin

Een mediterrane sfeer naar het oude stadshart van Antwerpen halen, dat wordt snel kitsch, vindt ontwerper Koen Aerts. ‘Maar als je planten, kleuren en materialen met zorg kiest, kun je een tuin wél de sfeer van een andere cultuur geven.’ Zie hier het resultaat: een mediterrane tuin van 60 m².

De bewoners waren verrast: hun ‘postzegel’ is veranderd in een echte tuin. Precies waar ze naar verlangden na hun vakantie in Zuid-Frankrijk. Mediterrane sferen, waren die hier ook op te roepen? Tuinontwerper Koen Aerts: ‘Een bijzondere wens: hoe creëer je een stukje Provence in Antwerpen, tussen negentiende-eeuwse herenhuizen. Dat is al snel kitsch. Maar als je kleuren en materialen met zorg kiest, kun je een tuin wel de sfeer van een andere cultuur geven.’

Een eerste link naar de Provence zijn de druivenranken, die langs stalen kabels boven het terras groeien. Koen: ‘Geen Cabernet Sauvignon, maar soorten die in dit klimaat rijp worden, de blauwe ‘Boskoop Glory’ en ‘Muscat de Flandre’.’ Overdag waan je je op vakantie als de druivenbladeren het zonlicht filteren. En als je er tot laat in de avond van de sfeer wilt genieten, schijnt het licht van de lampjes aan de kabels door het bladerdak.

mediterrane tuin voorkant

Er zijn nog meer subtiele accenten. Zo is de buxus in de vorm van rotsblokken gesnoeid zoals je die wel in het Franse landschap ziet liggen. De bank is van robuuste stenen gemaakt, die doen denken aan ruige muurtjes in de Provence en tegelijk goed passen bij de Vlaamse bakstenen ernaast. Langs de tuinmuur geen perziken, maar een traditionele leipeer. De vruchten rijpen door de warmte die de stenen vasthouden. De betonnen schutting aan de andere kant van de tuin is zachtgeel geschilderd, wat in het voorjaar door de beukenhaag heen schemert.

Eindeloos groen

Als je de tuin in loopt, zie je eindeloos groen. Je blik dwaalt van de gebeeldhouwde buxus naar de grote kornoelje achterin. Zijn mooie kroon leidt je aandacht als vanzelf naar de opvallende bomen in het plantsoen erachter: de monumentale treurwilg en de prachtige seringen. ‘Borrowed landscape, noemen de Engelsen dat,’ zegt Koen. ‘De tuin houdt niet op bij de schutting, maar loopt over in het plantsoen. De buxusvormen geven extra gevoel van diepte doordat ze in grootte van voren naar achteren oplopen.’

kleine mediterrane tuin zijkant

Waterbak met feestfunctie

De grote bank is van alle markten thuis: hoog genoeg om op te zitten, breed genoeg om op te liggen. En als er een feestje is, worden hier de hapjes en drankjes gepresenteerd. Belangrijk voor de twee tienerdochters in het gezin. Zelfs de waterbak naast de bank heeft een feestfunctie, die is ideaal voor het koelen van bubbels. Het grind geeft alle ruimte voor gasten. Om wegzakken van stoelpoten te voorkomen is er eerst een kunststof raster met een honingraatstructuur gelegd. Zo kan het regenwater weglopen, maar ligt het grind mooi vast. Je kunt er zelf met een kliko makkelijk overheen lopen.

 

Makkelijke borders

Dat de tuin een goeie plek is voor een feest, doet niets af aan de serene, groene sfeer. Te midden van het groen en onder de brede kroon van de boom is ook genoeg rust en schaduw om ontspannen een boek te kunnen lezen. Bovendien vraagt de tuin weinig onderhoud met makkelijke, zelfvoorzienende borders. In de halfschaduw van de boom ligt een wintergroen tapijt van leliegras (Liriope muscari). In de winter lichten de bloemen van de Helleborus orientalis er zachtwit op, in het voorjaar zijn dat de witte tulpen en akelei. In de zomer geven de kleine Liriope-bloemen een paars accent. Aan de andere kant van de tuin ligt een tapijt van goudaardbei (Waldsteinia ternata), die in het voorjaar met boterbloemachtige bloemen heldergeel bloeit. Vanaf de zomer valt het bijna een meter hoge vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Camelot Cream’ op met crèmekleurige bloemen die aan de binnenkant donkerbruin gespikkeld zijn. Het zijn wintergroene borders waaraan je haast niets hoeft te doen. Alleen de buxus moet twee keer per jaar worden gesnoeid. Maar dat is voor de bewoner al een van haar zen-momenten geworden.

peren wand

buxus

FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER (UIT HET BOEK ’30 TUINONTWERPEN’, € 24,95, FORTEGROEN.NL) TEKST JONETTE VOCHTELOO

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee