Stokroos: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
stokroos
Tuinplanten

Stokroos: Wat & Hoe

Ze is onze favoriete muurbloem, de stokroos. Maar hoe ga je ermee om?

Wat?

Zusjes van de roos, zou je denken, maar nee, stokrozen (Alcea rosea) komen uit de kaasjeskruidfamilie. Er zijn eenjarige, tweejarige (meest voorkomend) en vaste stokrozen, met enkele of dubbele bloemen.

• Bij eenjarigen is het steeds een verrassing waar ze ontkiemen. De zaden rollen weg en blijven in een voeg of kier tegen de gevel liggen. Met hun stevige penwortel verankeren ze zich diep in de grond. Zo staan ze stevig, trotseren wind en halen hun water uit diepere grondlagen.

• Tweejarige stokrozen ontkiemen in het eerste jaar, maken een bladrozet en groeien in het jaar daarop uit tot bloeiende planten.

• Vaste stokrozen komen elk jaar op dezelfde plek terug.

Hoe?
Zet de stokroos op een zonnige plek en bij voorkeur niet op te natte zand- of kleigrond. Verrijk de grond met wat organische mest of compost. Een muur of schutting biedt steun. Als die er niet is, zet er dan een plantensteun omheen. De lange bloemstengels worden topzwaar, de gevulde soorten gaan overhangen als ze geen ondersteuning krijgen. Schroef ogen in de muur en bindt de planten hieraan vast.

Zaaien
Stokrooszaden ontkiemen snel en makkelijk. De zaaddozen lijken op ronde kazen en zijn rijp als de kaasjes
bruin worden. Dit is hét moment om de zaden te verzamelen. Ontdek je in een tuin een mooie soort,
wacht dan met verzamelen tot de eerste bloemen zijn uitgebloeid. Zaai ze in potten of op de plek waar je ze wilt hebben. Na een paar weken komen de zaden op. Zaaien in juli geeft kiemplanten die je in september/oktober al kunt uitplanten. Ze bloeien in het jaar erop.

Waar te koop?

Zaden: Vreeken, zadenkopenonline.nl, tuinzaden.eu
Planten: destekkentuin.nl, Kwekerij de Hessenhof

Let op, roest!

Als je oranjerode spikkels op het blad ontdekt, is dat roest. Aan deze schimmelziekte is weinig te doen: knip aangetast blad steeds weg. Opspattend water tijdens een regenbui verspreidt de sporen van deze schimmel. Planten die tussen tegels en klinkers groeien hebben er minder last van.

stokrozen deurTekst: Marie Tromp. Beeld: Sjoerd Eickmans.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee