Vijgen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
vijg
Tips

Vijgen

vijg

Een eigen vijgenboompje is een aanwinst op alle fronten. Prachtig om te zien, met dat karakteristieke blad en leverancier van een verrukkelijke oogst.

Mediterraan van huis uit, gedijt een vijgenboompje het best op een warme plek in de tuin. Dus lekker in de zon met de beschutting van een schutting of muur, waar hij ook nog kan profiteren van de warmte die een muur afgeeft.

Vul het plantgat of de pot met mediterrane – iets kalkrijke potgrond. Daarin zit alles wat een vijg nodig heeft. Zorg dat er geen water in de pot of rond de wortels kan blijven staan: een vijg houdt niet van natte voeten.

Snoei voorzichtig

Snoeien is belangrijk, want het beperkt de uitbundige (wortel)groei. De vuistregel is: hoe meer groei, hoe minder vijgen. Snoei de vijg als het blad is gevallen: tussen november en februari. Knip oude takken weg én te sterk groeiende scheuten. Jonge takken moet je uiteraard sparen: daaraan groeien de kleine, nieuwe vruchten. De oogst voor komend jaar.

Perfect in pot

Vijgen zijn bomen die onbegrensd willen uitgroeien, maar daar is lang niet overal plaats voor. De eenvoudigste oplossing is om de vijg in een pot te houden. Ook handig als je ‘m wilt verplaatsen naar een warmere of meer beschutte plek in de winter. Doordat vijgen geen hoge voedingseisen stellen, zijn ze ook met een beperkte hoeveelheid grond best tevreden. In een pot ontstaan al snel een soort bonsai-achtige boom: compacte planten die eigenlijk vroegtijdig oud worden. Maar bij de vijg is oud worden positief. Je krijgt rap een (dwerg)boom, de takken gaan snel vruchten dragen en hoeven minder te worden gesnoeid.

vijg

Beschermen tegen kou

Er doen veel verhalen de ronde over winterhardheid van vijgen. Feit is dat het mediterrane planten zijn, die kunnen bevriezen in een al te strenge winter. Maar daar is wel iets tegen te doen. Zit er een langere periode van vorst aan te komen, bescherm de boom dan met een rietmat of dek de wortels af met een dikke laag blad of stro. Vijgen in pot kun je in noppenfolie of fleecedoek wikkelen of tijdelijk naar de schuur verplaatsen. Zolang er geen blad aan groeit, heeft de vijg weinig licht nodig

Stekken en delen

Rondom een vijgenboom groeien veel scheuten uit de grond. Steek deze uitlopers met wortel en al weg en zet ze op een andere (warme) plek weer uit. Zo groeit weer een nieuwe plant.

Welke vijg wordt het?

De kanshebbers in ons klimaat: ‘Brown Turkey’ – geeft donkerbruine vruchten met donkerrood vruchtvlees. • ‘Brunswick’ – geeft koperkleurige vruchten met rood-wit vruchtvlees. • ‘Rouge de Bordeaux’– geeft ronde, zwarte vijgen met felrood vruchtvlees.

vijg

Meer lezen? Pas verschenen is het fraai geïllustreerde boek ‘Vijgen in de lage landen’, een uitgave van Forte Uitgevers in Baarn. Geschreven door de Belgische kweker Peter Bauwens, bekend van De Nieuwe Tuin. Al jaren een begrip als het gaat om eetbare planten. Als het aan hem ligt planten we allemaal iets eetbaars in onze tuin en op het balkon.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee