Eten uit de moestuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
moestuin
Moestuin

Eten uit de moestuin

moestuin

Het is bijna meditatief, werken in de moestuin, zegt Marleen van Es in haar aanstekelijk mooie boek ‘Eten uit de volkstuin’. Alles is even fijn: de wisseling van seizoenen, het wroeten in de aarde, het verlangen naar wat er komt… Met een letterlijke kers op de taart: het eten van eigen oogst.

De volkstuin van Marleen van Es, vormgever en fotograaf van beroep, heeft geen nette rijtjes aangeplante groente. Er mag gerust een stokroos tussen de sperziebonen groeien en rucola mag doorschieten. De bloemen zijn tenslotte ook lekker – en mooi bovendien. Misschien levert het niet de grootste oogst op, maar alle stappen ernaartoe zijn minstens zo belangrijk en fijn. Dit alles schrijft Marleen in het voorwoord van haar boek ‘Eten uit de volkstuin’. Het is tot de nok gevuld met heerlijke én eenvoudige seizoenrecepten gemaakt van eigen oogst. Marleen: ‘Buiten bezig zijn is zo ontspannend. Ik geniet van alle kleuren en geuren. Van de wisseling van seizoenen, die je buiten zo bewust meemaakt. Maar het mooiste vind ik het verlangen naar wat gaat komen. Met een moestuin kijk je altijd vooruit. Als ik zaadjes rucola over de rulle aarde uitstrooi, zie ik in gedachten het groene, knapperige blad al voor me.’

Fietstassen vol

Van weiland naar weelderige moestuin: het duurde even voor haar eigen groene paradijs vol verse groente een feit was. Aanvankelijk schreef Marleen in haar blog vooral over de vorderingen als pionier in de moestuin. Inmiddels staat er een huisje, slingeren er druivenranken en levert de pruimenboom bakken vol vruchten. Op haar blog is de focus verlegd van zaaien en spitten naar oogsten en koken. ‘In de zomer en herfst fiets ik met tassen vol groente en fruit naar huis. Vervolgens sta ik dagen in de keuken om die oogst te verwerken. Ik maak jam, bak taarten, maak groenten in. Ik bedenk recepten, maak de gerechten en probeer ze zo mooi mogelijk te fotograferen. Alles wat ik leuk vind om te doen komt samen, dankzij de moestuin.’

moestuin

Groen uitgangspunt

Zo is dus ook haar bijzonder smakelijk ogende boek ontstaan. heel aanstekelijk ook, je krijgt meteen zin om de keuken in te duiken. Marleen: ‘Tuinieren en koken is echt niet moeilijk, ik hoop dat ik dat vooral overbreng. Ik beschrijf groente die iedereen zelf kan kweken en geef recepten die makkelijk zijn om te maken.’ Marleen denkt inmiddels in groente of fruit, dat is altijd het uitgangspunt. Welke groente kan worden geoogst en welk gerecht gaat dat opleveren? ‘Groente is zo veelzijdig, je hoeft geen dag hetzelfde te eten. Bovendien kun je telkens een andere manier van bereiden kiezen: koken, stoven, bakken, stomen, grillen. Net waar je zin in hebt.’ Haar boek is een feest van mogelijkheden: van tuinbonenpuree tot tarte tatin met venkel. Van bietenmojito tot snijbietpakketjes. Ook de zoete gerechten zijn niet te versmaden. Marleen: ‘Groente en fruit zijn ook zo enorm fotogeniek, op tafel ziet de gerechten er allemaal even mooi uit.’

moestuin

Nog meer Marleen

Wie meteen zin heeft om te beginnen: drie recepten mochten we alvast proberen uit het boek ‘Eten uit de moestuin’ van Marleen van Es. Haar boek herbergt maar liefst 100 originele recepten, waarbij ze in een moeite door vertelt hoe je de groente kunt kweken, welke bloemen je kunt eten en wat je met doorgeschoten planten kunt doen. Nog meer Marleen? Volg ook haar blog etenuitdevolkstuin.nl, met verse recepten en tips voor de moestuin.

moestuin

Bietenmojito

De zoete smaak en opvallende kleur van bieten kun je goed gebruiken in deze showy mojito. Je begrijpt dat deze mojito het goed doet op tuinfeestjes!

voor 3 tot 4 personen:

  • 1 biet
  • 4 limoenen
  • verse munt
  • 8 tl suiker
  • 120 ml bruine rum
  • ijsblokjes
  • koolzuurhoudend mineraalwater

En verder:

  • sapmachine
  • 4 hoge glazen

Was het bietje en snijd het in kleine blokken. Vul de sapmachine met bietenstukken en maak ongeveer 50 ml bietensap. Pers twee limoenen uit. Bewaar enkele blaadjes voor de garnering en kneus de rest. Vul ieder glas met twee theelepels suiker en wat muntblaadjes. Verdeel het bieten- en limoensap over de glazen. Snijd de andere twee limoenen in schijfjes en stop in ieder glas twee schijfjes limoen. Voeg 30 ml rum aan ieder glas toe.

Vul de glazen met flink veel ijsblokjes. Vul het glas af met mineraalwater. Garneer met blaadjes munt.

Eten uit de volkstuin, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046819005, € 24,95, gebonden.

Fotografie: Marleen van Es

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee