nieuwe tuin, de planten staan in trays klaar om te worden geplant
In acht stappen naar een nieuwe tuin. Het najaar is de ideale periode voor nieuwe tuinplannen. Het weer is nog lekker, de bodem nog warm. Als je dan aan de slag gaat, kun je het voorjaar erop al genieten van een compleet nieuwe tuin.

Stap 1 op weg naar een nieuwe tuin

Maak een plattegrond van de tuin. Doe het op schaal zodat de verhoudingen duidelijk zichtbaar zijn. Gebruik schaal 1:50 (of bij een grote tuin 1:100), elke centimeter op papier is in werkelijkheid 50 cm (of 100 cm). Zet op de tekening ook een noordpijl, dan weet je waar het zonnig is en waar schaduwrijk. Leg transparant papier over de plattegrond en geef globaal aan waar alles moet komen: looppaden, een zonneterras, schaduwterras, borders, speelplek en waterpartij. Teken de zichtlijnen vanuit verschillende standpunten.

Stap 2

Leg een nieuw velletje schetspapier over de tekening en maak een indeling.  Begin met de belangrijkste onderdelen zoals paden, terras(sen), speelplek en tuinhuis of schuurtje. Bepaal vervolgens waar de ruimte moet worden opgedeeld, bijvoorbeeld met een haag, muur of pergola. Met een goede ruimtelijke indeling kun je een tuin spannender maken, maar ook breder of dieper.

Stap 3

Welke planten in de nieuwe tuin? Check de grondsoort, die bepaalt de keuze. Bedenk de sfeer die je wilt bereiken, dat maakt de zoektocht eenvoudiger. Maak een lijst van planten en vervolgens een beplantingsplan: welke plant op welke plek? Werk van groot naar klein: teken eerst de bomen, hagen en struiken op de plattegrond, die geven structuur. Dan de vaste planten: maak een mix van middelhoge en hoge soorten en zet lage vooraan. Kies niet alleen op kleur, maar ook op bladvorm (contrasten!) en bloeitijd, zodat er het hele jaar iets te beleven valt. De meest ideale periode om te planten is het voor- en najaar. In het voorjaar slaan planten heel snel aan, in het najaar is de grond nog warm van de zomerzon en zijn de planten in ruste, ze kunnen dan langzaam wennen aan hun nieuwe plek.

Stap 4

Bij de aankleding van het terras horen ook bomen. Een boom is een natuurlijke parasol en geeft veel privacy. Plant bomen op minimaal twee meter van de erfgrens zodat de buren er geen last van hebben. Bomen en planten in potten kunnen het hele jaar worden geplant, tenzij het al vriest.

Nieuwe tuin, wit pad

Stap 5

Een schutting, paden en hagen vormen het geraamte van elke tuin. Een hoge, dichte omheining biedt veel privacy maar geeft ook snel een opgesloten gevoel. Het alternatief is een halfopen schutting of een deels onderbroken schutting met transparante of groene delen. Let bij het aanleggen van de paden op de functie. Gebruik je een pad vaak, dan is een rechte lijn handig. Afwijkingen van de rechte lijn maken een tuin spannender.

Stap 6

Plaats op een paar plekken een eyecatcher: een bijzondere plant, een waterornament of kunstwerk. Dat maakt een wandeling door de tuin extra leuk. Zet de eyecatcher aan het einde van een zichtlijn zodat het oog er naartoe wordt getrokken of gebruik hem juist om een plek mee te accentueren, bijvoorbeeld een overgang naar een ander deel van de tuin. Verlichting is ’s avonds dé manier om delen van de tuin extra aandacht te geven. Een grondspot onder een boom, achter in de tuin, geeft diepte en sfeer aan de tuin.

Stap 7

Kies voor de ‘harde’ onderdelen materialen die bij het huis en de omgeving passen: natuursteen, beton, hout, grind, split. Gebruik in de nieuwe tuin niet te veel verschillende materialen, dat maakt onrustig. Tegels en klinkers zijn ideaal voor functionele plekken als het eet- en zitterras en paden die veel worden gebruik. Split, fijn grind en houtsnippers (halfverharding) hebben een informele uitstraling. Ze verzachten de overgang tussen de planten en de verharding en geven een pad of terras een meer natuurlijke sfeer.

Stap 8

Geef elke plek een specifieke functie met bijpassende meubels, dan hoef je niet zo met stoelen te slepen. Stem de sfeer af op het huis om eenheid te krijgen. Let bij het kiezen van alle materialen ook op duurzaamheid: moeten de meubels ‘s winters naar binnen of kunnen ze buiten blijven.

nieuwe tuin, eindresultaat met grindpad en borders vol planten

En dan is dit het resultaat na 2 à 3 jaar!

Tuinontwerp: Mariette Klay van Groene Kikker Tuinontwerp, groenekikker.nl. Fotografie: Hans Clauzing. Tekst: Renée Kwak