In de tuin en op vaas: seringen update
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
seringen in de tuin
Buiten

In de tuin en op vaas: seringen update

Sweet memories, dat roepen seringen en hun geur op, aan die zonovergoten voorjaarsbruiloft, uitgelaten examenfeesten en aan bloemen plukken bij oma in de tuin. Aanleiding genoeg voor een seringen update.

Voor elke tuin en zelfs voor het terras is een geschikte seringenboom te vinden. Een van onze favoriete seringen is Syringa x hyacinthiflora ‘The Bride’ (linksronder), die prachtig wit bloeit en blijft. Zelfs in natte zomers krijgt hij nauwelijks bruine randjes aan de losse bloempluimen.

Leuk om te weten: de witte sering staat symbool voor jeugdigheid en de eerste liefde. Ook staat de sering symbool voor huiselijk geluk.

De naam van de nieuwe Syringa diversifolia ‘Felice’ (linksboven) zegt het al, die maakt je gelukkig met die prachtige losse pluimbloem met getint hartje.

Ideale seringen voor een kleine tuin en het terras: dwergsering en sering op stam
• Voor een kleine tuin is een dwergsering ideaal, zoals ‘Danusia’ (rechtsonder), wel de lusten (geur en kleur), niet de last (veel ruimte innemend). Seringen die in een pot zijn gekweekt, kun je het hele jaar door planten. Voor kluitplanten wacht je tot het blad eraf is.
• Geweldig voor een grote pot op het terras: Syringa microphylla ‘Superba’ op stam (rechtsboven), misschien wel de beste (dwerg)sering die er is. Bloeit met geurende roze bloemen. Kleinbloemige als deze ‘Superba’ kennen na de hoofdbloei in de zomer een tweede, mindere rijke bloei in de nazomer. Knip dan wel na de eerste bloei alle uitgebloeide bloemen weg.

Goed voor seringen:
• kalkrijke grond, zoals kleigrond
• een plek in de volle zon of halfschaduw

Tip Grootbloemige seringensoorten kunnen uitgroeien tot grillige heesters van 6 meter hoog. Aan de onderkant wordt hij kaal, bloem en blad zitten alleen nog bovenin. Snoei ze geregeld flink terug, zo houd je de bloemen op plukhoogte.

Waar te koop
directplant.nl
esveld.nl

seringen op vaas

Seringen op vaas
Takken van de donkerpaarse Syringa ‘Andenken an Ludwig Späth’ uit de tuin zijn losjes gecombineerd met fluitenkruid uit de berm.
• Zet seringentakken nooit in een zinken vaas, daar kunnen ze niet tegen.
• Voeg altijd snijbloemenvoedsel (Chrysal Clear) toe aan een vaas seringen. Ze drinken veel water, zet ze daarom  in een doorzichtige vaas zodat je het waterniveau kan zien.

Fotografie: Maayke de Ridder. Tekst: Marie Tromp. M.m.v. Plantentuin Esveld, esveld.nl

Meer lezen

2 reacties op “In de tuin en op vaas: seringen update”

  1. Agnes schreef:

    wanneer snij ik mijn seringen s’avonds of s’morgens

  2. www.mijnbalkonvloer.nl schreef:

    Ik ben echt dol op witte seringen, die staan zo mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee