Tuinwens in vervulling
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinwens in vervulling
Tuinideeën

Tuinwens in vervulling

tuinwens in vervullingTuinwens in vervulling. Op de redactie van Home and Garden werken vier jonge vrouwen die net of bijna zijn verhuisd. Grootse plannen hebben ze voor hun eerste tuin of dakterras. Lees hier hoe ze hun tuinwens in vervulling kunnen laten gaan.

1
De tuinwens van styliste Laura Gommans: een plukborder

Laura: ‘Mijn vriend en ik wonen net in ons eerste koophuis. De achtertuin is nu helemaal bestraat met stoeptegels die ik zo snel mogelijk wil vervangen. Licht, fris en romantisch, dat is mijn tuinwens, met een bestrating van kinderkopjes, een border en een veranda. Ik heb altijd al een border met veldbloemen gewild. Het lijkt me zo leuk om een boeket uit eigen tuin op de keukentafel te hebben, met bijvoorbeeld korenbloemen, hortensia’s, goudsbloemen, dahlia’s en klaprozen. Het moet niet te stijf worden. Ik houd van een landelijke sfeer met groen en kleur, ’s zomers én ’s winters.’

Tuinwens in vervulling

Een plukborder is een gemakkelijk te verwezenlijken droom, want veel bloemen doen het heel goed in een vaas. De narcis, korenbloem, duizendschoon, ridderspoor en dahlia volgen elkaar in bloei op, waardoor je niet alleen van april tot oktober een bloeiende border hebt, maar ook bijna het hele jaar door een zelf geplukt boeket op tafel kunt zetten. Tulpen, rozen en anemonen mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Van klaprozen kun je beter buiten genieten, die verwelken meteen als je ze plukt.

Een plukborder die ook ’s winters groen is en kleur heeft, is lastiger te realiseren, maar zeker geen onmogelijke tuinwens. Kies voor planten met gekleurde bessen zoals  hertshooi en struikklimop. Die kun je in de winter ook als basis voor boeketten gebruiken. Vul ze aan met verse bloemen van de bloemist. Mooie wintergroene planten, zoals sneeuwbal, Helleborus en siergrassen brengen leven in de winterborder. Chinese klokjes (Forsythia) vormen in de winter met hun gele bloemen een mooi contrast met de groene oase van siergras. En ze zijn van december tot maart ook goed in een boeket te verwerken.

2
De tuinwens van trafficmanager Daniëlle Fransen: een moestuin

Daniëlle: ‘Mijn vriend en ik hebben net ons droomhuis gevonden, in een kleine nieuwbouwwijk die de komende maanden wordt gebouwd. Voor mij was het belangrijk dat het huis een tuin heeft waarin ik ook kan moestuinieren. En dat heeft het. Thuiskomen, de tuin even inlopen en een salade van de dag bij elkaar plukken, lijkt me geweldig. Ook wil ik graag een prieel waar een druif langs groeit, aardbeienplanten en als het kan een peren- of appelboom.’

Tuinwens in vervulling

Eén vierkante meter is al genoeg om zestien verschillende gewassen te verbouwen. Het lijkt misschien heel veel werk, maar veel groenten en kruiden hoef je alleen maar water, wat mest en een zonnige plaats te geven. Om te kijken of moestuinieren iets voor je is, start je met het zaaien van een aantal kruiden, rucola en verschillende soorten pluksla. Dat zijn makkelijke planten, die weinig onderhoud nodig hebben. Mits ze in goede aarde zijn geplant, want dat is de belangrijkste factor voor een gezonde moestuin. Bij tuincentra is speciale aardemix voor moestuinen te koop.

Fruit kan in een moestuin worden gekweekt, maar het is ook leuk om bijvoorbeeld aardbeien en frambozen in potten te zetten. Of maak gebruik van hanging baskets, ideaal op het terras. Wil je een druivenplant, zet hem dan in de vollegrond aan de voet van een pergolapaal. Begeleid de takken over de pergola. Kies voor een buitendruif zoals ‘Boskoop Glory’ die rijpt ook goed in de Hollandse zomers. Ook zijn er speciale mini-appel- en perenboompjes die maar een diameter hebben van vijftig centimeter. Vraag naar patio-fruit of Minitree.

3
De tuinwens van stagiaire Jannelie Bras: een romantische tuin

Jannelie: ‘Vorig jaar ben ik getrouwd en zijn mijn man en ik gaan samenwonen in een eengezinswoning. De tuin was van voor tot achter betegeld. In het voorjaar hebben we hem met een loungeset, plantenbakken en een smalle border al behoorlijk opgevrolijkt. In de border heb ik planten gezet die ik leuk vond en daarbij niet opgelet of ze wel bij elkaar pasten. Het resultaat is wat rommelig. Dat wil ik aanpakken. De buxus, hortensia en bramenstruik mogen blijven. Verder is mijn tuinwens: weinig onderhoud en meer buxusvormen, zodat de tuin ook in de winter lekker groen is. En zachte kleuren voor een romantische sfeer, met lichtroze rozen en witte lelies. Het liefst wil ik dat de hele bodem bedekt is met groen, ook in de wintermaanden, want ‘blote’ grond vind ik écht niet mooi.’

Tuinwens in vervulling

Dit is een typische klassieke Engelse tuin. Veel groen met hier en daar romantische bloemen. Bolvormige buxus mag daarin niet ontbreken. Buxus vraagt weinig onderhoud; twee maal per jaar snoeien is voldoende. Doe dat voor een prettige afwisseling in verschillende formaten. Houd de planten gezond door ze vooral in de zomer geregeld te verwennen met koemestkorrels en door af en toe wat kalk te strooien.

Kies als beginnende tuinier voor grotere groepen van dezelfde planten, dan wordt het niet snel een rommeltje en kun je goed zien wat door jou is geplant, en wat afwijkt en dus onkruid is. Naast rozen en hortensia’s staat een lange bloem, zoals wilgenroosje, lelie of lupine erg mooi in zo’n romantische tuin.

De border kan worden opgevuld met groenblijvende bodembedekkers zoals kleine maagdenpalm (bloeit in het voorjaar met paarse bloemen) of mansoor met zijn prachtige glanzende blad. Het voordeel van bodembedekkers is dat ze de grond vochtig en op temperatuur houden, wat ten goede komt aan de andere planten. Bovendien voorkomen ze dat onkruid ontkiemt. Dat scheelt heel wat wiedwerk.

4
De tuinwens van vormgever Nelleke Roos: een terrasvijver

Nelleke: ‘Begin vorig jaar zijn mijn vriend en ik verhuisd naar een appartement met een dakterras van zo’n twintig vierkante meter. Hierop staan een steigerhouten loungeset en potten met planten. Om een beetje af te wisselen zou ik graag een kleine vijver willen met leuke waterplanten. Witte waterlelies bijvoorbeeld, die staan vast mooi bij de witte pot met ons olijfboompje. Ik hou niet van heel veel kleur en wil de vijver dan ook rustig houden. Een paar witte bloemen en wat groen zijn voldoende. En misschien twee goudvissen voor de gezelligheid. Ik denk aan een zinken teil, die steekt mooi af bij al het hout op het terras en past bij de grijze loungekussens.’

Tuinwens in vervulling

Een minivijver kan overal in worden gemaakt. Dus een zinken teil is een prima idee. Om er verzekerd van te zijn dat de teil waterdicht is, kun je er dun vijverfolie in leggen. Kies voor een bak met een diepte tot 50 cm en leg een laag grind op de bodem. Een diepere vijver kan wel, maar dan moeten er met bakstenen verschillende niveaus worden aangebracht waarop de bakjes met waterplanten kunnen staan. Kijk bij het kopen van vijverplanten altijd naar de diepte waarop ze moeten worden geplant. Want hoe dieper de bak, hoe zwaarder die wordt. Dat kan een probleem zijn op een dakterras.

Een goede keuze is een miniwaterlelie, bijvoorbeeld de witte Nymphaea ‘Gonnère’. Zuurstofplanten, zoals waterranonkel en waterviolier houden het water gezond en zijn in een kleine vijver zonder zuurstofpomp beslist noodzakelijk.

Vissen hebben genoeg ruimte nodig, maar twee of drie kleine (goud)vissen kun je zeker houden in een minivijver. Haal ze wel in het najaar naar binnen. Datzelfde geldt voor de planten. Een koude winter overleven ze – ook winterharde – niet, omdat een kleine vijver gemakkelijk bevriest. Laat ze vorstvrij overwinteren, bijvoorbeeld in nat turf en plant ze in het voorjaar opnieuw in de vijver. Gooi het water uit de teil en zet op zijn kop, zodat hij niet stuk vriest.

Fotografie: iStockphoto. Tekst: Jannelie Bras

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee